Українців очікує чергове підвищення цін на газ. Відтак - і на комунальні послуги, і на решту благ цивілізації

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 6.11.2007 21:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4118

Міністр палива і енергетики України Юрій Бойко підтверджує, що на переговорах з Москвою ціновий коридор газу наступного року обговорюється в межах 150-160 дол. за 1 тис. кубометрів.

Про це міністр заявив сьогодні на прес-конференції в Києві, відповідаючи на запитання про те, як міністерство ставиться до озвученої Президентом України Віктором Ющенком прийнятної ціни на газ для України на 2008 рік у 160 дол. за 1 тис. кубометрів.

“Вони справді перебувають у рамках цього коридору. І ми вважаємо, що ми досягнемо взаєморозуміння з нашими партнерами щодо рівня цін, які пропонуються наступного року”, - сказав Бойко.

При цьому він наголосив, що переговорний процес ще триває і говорити про остаточну ціну природного газу для України ще рано.

“Завтра наша делегація знову працюватиме в Москві, і говоритиме про те, що питання ціни вже вирішено, ще рано”, - підсумував міністр.

Як повідомлялося раніше, 28 жовтня Президент України Віктор Ющенко заявив, що вважає оптимальною для України ціну на газ в 150-160 доларів за тисячу кубометрів.

При цьому, з приводу того, що в ділових і політичних колах говорять про ціну газу наступного року в 188-190 і 200 доларів, глава держави заявив, що такої ціни не буде. На думку Ющенка, така ціна «необґрунтована… з урахуванням тенденцій на енергетичних ринках».

Від “Аратти”: До січня 2006 року газ до України поставлявся за ціною 50 дол. за тис. куб. м, відповідно до міждержавних угод, які мали б діяти ще багато років. І діяли б, якби із “благословення” Президента Кучми, тодішній прем'єр і єдиний кандидат у Президенти від сім'ї Кучми Віктор Янукович не підписав нової угоди, відповідно до якої, Україна добровільно відмовлялася від прямих закупівель середнєазійського газу і передоручала це газпромівському посереднику-прокладці “РосУкрЕнерго”, в якій під абревіатурою “УКР”, була схована не державна НАК “Нафтогаз України”, а певні фізичні особи, які достименно не з'ясовані й на сьогодні. Бо думати, що дехто Фірташ і дехто Фурсін чесною працею заробили статки, порівняні із РАО “Газпром”, рівнозначно тяжкому психічному розладу.

Відповідно до цих міждержавних домовленостей, з січня 2006 року, після короткого телвізійного шоу “Газпрому” із перекриттям газової транзитної труби, українські урядовці від команди Єханурова погодилися на ціну - 95 дол. за тис. куб. м.

Після вибрів до парламенту та приходу до влади більшовицької коаліції, авангард якої, партія Регіонів, обіцяла виборцям повернути дешевий газ за 50 баксів, з січня 2007 року, російські друзі збільшили ціну на газ для своїх українських протеже до 130 дол. за тис. куб. м (у зв'язку з подорожчанням туркменського газу, зрозуміло).

В свою чергу - це мало наслідком астрономічне подорочення комунальних послуг та стрімке зростання цін на більшість товарів та послуг. І в тому немає нічого дивного, бо ціни на паливо, в тому числі на газ, є базовими і входять у собівартість будь-якої послуги чи товару.

Насправді ж для пересічного українця-споживача, більшовицька влада ніколи не продавала газ по $130 за тисячу кубометрів. Хіба що для найбіднішого із бідніших, регіонала Ахметова. Насправді ж, відпускна ціна для народу була значно дорожча. Наприклад, сільські споживачі платили більше $230 за тисячу кубометрів.

Отже, як бачимо, попри передвиборчі заяви, що газ не дорожчатиме, ну хіба що трошки, більшовицькі друзі Москви готують для нас із вами чергового сюрприза. Традиційцного, новорічного.

Бо загадкові фізичні особи зашифровані під такими собі Фірташем і Фусіним, теж хотять собі подаруночка під ялиночку, більшого, ніж торік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.