Шторм у Азовському і Чорному морі. Керченській протоці загрожує екологічна катастрофа.

Автор/джерело -  © УНІАН, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.11.2007 17:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4147

Із вчорашньої ночі на Чорному і Азовському морях лютує шторм. Декілька суден затонули. В Керченській протоці розлив мазуту та затонуле судно із вантажем сірки, що вже можна вважати екологічною катастрофою.

Сьогодні о 4.45 в Керченській протоці через складні погодні умови (висота хвилі до 5 м) розламався навпіл танкер “Волга-Нафта-139”, який стояв на якірній стоянці поблизу порту Кавказ. В результаті розлому носова частина танкера залишилася стояти на якорі, а кормову частину разом з 13 членами екіпажу віднесло на мілину. Через розлом танкера у воду потрапило близько 1200 кубометрів мазуту. Найнебезпечніше те, що мазут почав опускатися на дно протоки і очищення дна може розтягнутися на тривалий час. Окрім того, це загрожує загибеллю всьому живому, що потрапить під мазутну пляму.

Наразі небезпеки для членів екіпажу, який залишається у кормовій частині судна, що дрейфує - немає. Поблизу знаходяться українські та російські рятувальні судна, які намагаються взяти аварійне на буксир.

О 8.40 в Керченській протоці затонуло суховантажне судно “Вольногорськ” з 2 тисячами тонн сірки, яке стояло на рейді російського порту Кавказ. Екіпаж судна вчасно покинув борт на рятівному плоту.

Вантаж сірки на затонулому через шторм суховантажі в Керченській протоці більш шкідливий для екології, ніж розлив нафти. Так вважає президент Російського Зеленого Хреста, академік Сергій Барановський.

На думку вченого, «це дуже серйозна екологічна катастрофа».

«Розлив нафти - це велика проблема, але ще більша проблема - затонулий вантаж сірки. Зараз масштаби можливої екологічної шкоди залежать від оперативних дій МНС і рятувальних служб, але у будь-якому випадку це дуже серйозна екологічна катастрофа», - підкреслив академік Барановський.

Коментуючи дану подію, заступник голови Росприроднагляду Олег Мітволь зазначив, що серйознішу екологічну небезпеку в цьому випадку представляє не сама сірка, яка є інертною речовиною, а пальне затонулого суховантажу.

Він припустив, що роботи з підйому затонулих контейнерів почнуться відразу після того, як шторм затихне. При цьому набагато складніше буде збирати паливний мазут, який вилився із затонулого судна, зазначив заступник керівника Росприроднагляду.

Окрім зазначених суден, поблизу російського порту Новоросійськ сіло на мілину турецьке вантажне судно. Наразі не відомо який на борту вантаж і чи стався розлив пального.

Сьогодні вночі на Хесонеському рейді порту Севастополь затонуло російське суховантажне судно із вантажем металу. Загинули два члени екіпажу, один - пропав безвісти. 14 членів екіпажу вдалося врятувати.

У районі бухти Капсель (Судак) винесло на мілину українське судно «Віра Волошина», на борту якого перебуває 18 членів екіпажу. Проводиться рятувальна операція з евакуації екіпажу з борту судна.

Крім того, дві баржі, завантажені мазутом, які сьогодні зірвало з якоря в районі 451 якірної стоянки, сіли на мілину в районі острова Тузла. Наразі виливу вантажу за борт не помічено.

У Криму ураганний вітер, що почався вночі 10 листопада і продовжувався сьогодні, 11 листопада, став причиною численних аварій і пошкоджень на території автономії.

Багато населених пунктів Криму знеструмлено, наразі їх кількість уточнюється.

Працює оперативно-координаційний центр ГУ МНС України в Криму, куди стікається вся інформація від різних служб про наявні пошкодження на електромережах, телекомунікаціях, а також інформація від керівників місцевих органів влади.

Повідомлень про жертви і потерпілих в МНС не надходило.

Для координації рятувальних операцій на морі до Криму вилетів міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич.

Як повідомили в Головному управлінні МНС України в Криму, очікується, що завтра, 12 листопада, швидкість вітру досягатиме 15-20 м/сек.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.