Якщо не буде демкоаліції - будуть нові вибри. Так вважають експерти

Автор/джерело -  © Реальна політика



Дата публiкацiї - 13.11.2007 17:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4164

Майже половина українських експертiв упевнена, що якщо не буде створена коалiцiя демократичних сил, країну очiкує нова полiтична криза i достроковi президентськi вибори.

Такими є результати дослiдження, проведеного Центром соцiологiчних i полiтичних дослiджень "Соцiовимiр" за участю Iнституту зовнiшньої полiтики Дипломатичної академiї при МЗС України.

Опитування проводилося з 7 по 12 листопада 2007 року i оприлюднено у вiвторок керiвником управлiння центру, директором мiжнародного iнституту демократiй Сергiєм Тараном. Пiд час дослiдження було опитано 30 провiдних експертiв.

Як вважає С.Таран, до полiтичної кризи в Українi можуть привести такi варiанти як створення широкої коалiцiї, ситуацiя, коли в урядi будуть представники як влади так i опозицiї, i варiант безкоалiцiйного парламенту.

46,6% опитаних вважають, що у випадку, якщо не буде створена коалiцiя демократичних сил (БЮТ + НУ-НС), то в Українi буде полiтична криза i будуть призначенi достроковi президентськi вибори, 33,3% вважають, що такий варiант неможливий у разi не створення коалiцiї демократичних сил, а 16,7% важко вiдповiсти на це запитання. 3,33% не мали вiдповiдi на це запитання.

Водночас усього 3,33% респондентiв вважають, що у випадку, якщо не буде створена широка коалiцiя у форматi Партiя регiонiв i НУ-НС, то це може привести до полiтичної кризи i дострокових президентських виборiв.

За словами С.Тарана, експерти вважають, що не зацiкавленi у створеннi коалiцiї демократичних сил лiдер Партiї регiонiв Вiктор Янукович (73,3%), представник Партiї регiонiв Рiнат Ахметов (43,3%) i президент України Вiктор Ющенко (36,7%). Крiм того, серед найбiльш незацiкавлених у створеннi демократичної коалiцiї полiтикiв експерти назвали Вiктора Балогу (33,3%), Петра Симоненка (30%), Володимира Литвина (26,7%) та Iвана Плюща (10%).

Бiльш як половина експертiв (56,7%) переконана, що вплив президента на зовнiшню полiтику зросте лише за умови створення коалiцiї демократичних сил. Лише 6,7% опитаних експертiв вважають, що вплив президента на зовнiшню полiтику при створеннi демократичної коалiцiї зменшиться, а 36,6% вважають, що вплив президента на зовнiшню полiтику не змiниться.

У свою чергу директор iнституту зовнiшньої полiтики дипакадемiї України Григорiй Перепелиця наголосив, якщо консолiдацiї коалiцiї не буде, то "нам не варто розраховувати на успiхи в зовнiшньополiтичнiй сферi".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.