Президент Ющенко сказав, як навести лад на дорогах

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.11.2007 23:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4166

Президент України Віктор Ющенко окреслив основні пріоритети Державної програми підвищення безпеки дорожнього руху, що має бути розроблена на 2008 рік.

Глава держави відзначив, що йдеться про:

- вдосконалення нормативно-правових та організаційних основ державної системи забезпечення безпеки дорожнього руху;

-якісні зміни в системі підготовки учасників дорожнього руху всіх категорій;

-розвиток профілактичної діяльності, спрямованої на формування законослухняного громадянина;

-створення сучасної дорожньої інфраструктури;
вдосконалення організації руху транспорту та пішоходів у містах;

-підвищення безпеки пасажирських перевезень;

-створення ефективної системи надання медичної допомоги потерпілим у ДТП;

-підвищення рівня інформаційно-технічного забезпечення у сфері безпеки дорожнього руху.

Протягом місяця до Секретаріату Президента України мають бути подані всі законопроекти щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, які потрібно в першочерговому порядку направити до Верховної Ради для прийняття ближчим часом, сказав Глава держави.

«Я поділяю вашу позицію відносно підвищення відповідальності за безпеку руху всіх учасників цього процесу, починаючи з водіїв, державних службовців і пішоходів», – підкреслив він.

За кілька тижнів Президент очікує від профільних відомств план щодо якісних змін у системі підготовки учасників дорожнього руху всіх категорій. У цьому контексті Ющенко нагадав, що сьогодні кожне четверте ДТП відбувається через водіїв, чий стаж за кермом не перевищує 3-5 років.

Щодо розвитку профілактики, спрямованої на формування законослухняного громадянина, В. Ющенко сказав: «Переконаний, що законослухняність починається з того, як поводить себе міністр на дорозі, Президент, Прем’єр-міністр, начальник УВС або будь-який державний службовець. Якщо він шанує державні правила – це є партнер у боротьбі за безпеку дорожнього руху». Він висловив переконання, що від поведінки на дорозі, перш за все, представників влади, чиновників високого рангу значною мірою залежатиме успішність програми. «Я заохочую міністра, начальників УВС, територіальних управлінь ДАІ проілюструвати свою відданість єдиному закону і єдиним правилам... Продемонструйте, що на дорогах всі рівні. Без вашої допомоги рядовий склад ДАІ це питання не зрушить», – сказав Ющенко.

Торкаючись питання створення сучасної дорожньої інфраструктури, Президент наголосив, що відповідний план заходів мають розробити «Укравтодор», органи місцевого самоуправління та місцевої виконавчої влади спільно з МВС, зокрема ДАІ. У першу чергу, це має стосуватися покращення інфраструктури в місцях найбільшої концентрації ДТП.

Вже протягом грудня обласні управління ДАІ, на думку Президента, мають реалізувати ряд заходів із метою зняття найгостріших проблем підвищення безпеки пасажирських перевезень, переконаний В. Ющенко. «Все, що можна зробити оперативно, робимо у грудні», – сказав він, додавши, що за активної роботи «ми будемо мати серйозні системні результати вже ближчим часом».

Говорячи про необхідність створення ефективної системи надання медичної допомоги потерпілим у ДТП, Глава держави наголосив, що йдеться про здатність працівників ДАІ та міліції допомогти людям ще до приїзду лікарів. Протягом грудня та першого кварталу 2008 року в рамках МВС має бути реалізована спеціальна програма щодо навчання особового складу, відзначив В. Ющенко.

«Думаю, ДАІ, міліція в цілому, мало використовують можливості спілкування з громадою і громадськістю. Переконаний, ми повинні запропонувати в системі державного телебачення окрему програму інформаційно-технічного забезпечення в контексті безпеки дорожнього руху», – також відзначив Президент, говорячи про важливість інформування населення у сфері безпеки дорожнього руху. Він додав, що ДАІ, як основний виконавець і замовник такої програми, має ближчими днями подати свої пропозиції щодо використання можливостей національних ЗМІ. «Через рекламу на дорогах ми можемо багато донести про роль, місію міліції, служби ДАІ у підвищенні безпеки руху», – також сказав Ющенко. На його думку, МВС та Міністерству освіти варто, крім того, реалізувати окрему програму співпраці, зокрема щодо відповідної просвітницької роботи в середній школі.

Фінансування заходів Державної програми підвищення безпеки дорожнього руху, на думку Президента, слід здійснити за рахунок коштів держбюджету, МВС, місцевих державних адміністрацій, а також тих підприємств, «які залучені як активні учасники дорожнього руху». «Загалом система фінансового забезпечення повинна створити стабільні умови для вдосконалення безпеки дорожнього руху, забезпечення безпечних і комфортних умов руху на вулично-дорожній мережі», – наголосив Ющенко.

Глава держави закликав усі органи виконавчої влади та місцевого самоврядування при реалізації заходів Державної програми виходити з єдиного принципу – «безпека дорожнього руху є сферою відповідальності кожного з нас». «Це не є проблема тільки одного відомства. Тоді ми зрушимо це питання з місця. Ця програма потребує постійних узгоджених зусиль і дій», – підкреслив Президент.

Особливу увагу Ющенко звернув на потребу додержання належних професійних і моральних принципів у формуванні особистого складу державних органів, відповідальних за безпеку дорожнього руху.

На наступній нараді, яка має відбутися через місяць вже після підписання відповідного Указу Президента щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та формулювання програми, її учасники мають обговорити особливості виконання цих документів у 2008 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.