Росія знову грає у газові наперстки. А Бойко у піддавки?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 16.11.2007 13:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4182

Україна і Росія погодили принципи формування ціни на газ в середньостроковій перспективі.

Про це повідомляє прес-служба Мінпаливенерго України.

"Узгодження принципів формування ціни газу на середньострокову перспективу завершене. Господарюючі суб`єкти розпочали підготовку відповідних комерційних контрактів", - йдеться в повідомленні.

Такі домовленості були досягнуті у четвер на зустрічі в Москві голови правління "Газпрому" Олексія Міллера та міністра палива і енергетики України Юрія Бойка.

Представники "Газпрому" заявляли, що ціна газу для України в 2008 році може скласти 160 доларів за тисячу кубометрів, якщо сторони підпишуть угоду про поетапний перехід на середньоєвропейську ціну до 2011 року. Середньоєвропейська ціна на газ може досягти 300 доларів за тисячу кубометрів вже в 2008 році.

З 2006 року "Газпром" встановив ціну на газ для України у розмірі 230 доларів за тисячу кубометрів. Завдяки залученню посередника - компанії "Росукренерго", яка змішує в трубі російський газ з середньоазіатським, ціна на кордоні склала 95 доларів за тисячу кубометрів. З 1 січня 2007 року у зв`язку з дорожчанням туркменського газу ціна для України піднялася до 130 доларів.

Від “Аратти”: позиція кремлівських керівників проста й зрозуміла.

Ніхто не мав сумніву, що газова зброя буде використовуватися на повну потужність, оскільки стимулює деструктивні процеси в українській економіці, є чинником нестабільності українського суспільства й інструментом шантажу влади. Особливо недолугої та далекої від розуміння інтересів власної держави.

А недолугість полягає, насамперед у тому, що шоу переговорної гри очевидно, має сценарну ваду: мова йде виключно про інтереси Кремля.

А вони полягають у ціні на газ, проте, жодним чином не стосуються ціни на послуги транзиту.

Власне, немає нічого поганого, якщо українські споживачі будуть платити повну ціну за газ, який купується. Але відпускна ціна має складатися із собівартості та планового прибутку постачальника. При чому, прибуток не може аж ніяк становити 200%, бо то вже буде спекуляція.

Проте, чомусь кремлівські чинники сором'язливо мовчать про ціни на послуги транзиту, використання газосховищ. А вони також мають бути середньоєвропейськими. Чи не так? І якщо продавець газу встановлює прибуток від продажу на рівні спекулятивного, то чому формування ціни на послуги транзиту має відбуватися не в аналогічний спосіб?

І тоді, якщо порахувати баланс, яка ціна буде для споживача?

Так отож. Ми - це вже проходили. Тільки тоді, нагадаємо, після перерахунків, ціна на газ для українських споживачів стала $50 за тисячу кубометрів. Отака проста арифметика. Наука, невідома більшовицькому уряду Януковича.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.