Криваве вугілля Донбасу. Знову вибухнула шахта Героя України Зв'ягільського

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.11.2007 22:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4189

Сьогодні вночі в Донецьку, на підприємстві “Шахта імені О.Ф.Засядька”, на горизонті 1078 метрів при проведенні робіт стався вибух метано-повітряної суміші. Всього на момент аварії в шахті працювали 457 гірників.

Загиблими на шахті ім.Засядька станом на 19:00 вважаються 56 гірників, 27 тіл загиблих вже піднято на поверхню.

Про це повідомили в прес-службі Донецької облдержадміністрації.

Доля 44 шахтарів залишається невідомою. У лікарнях перебувають 26 гірників, один з них - у важкому стані.

В обласному бюро судмедекспертизи проводять роботу по з’ясуванню причин смерті загиблих гірників. Спільно з прокуратурою ведеться впізнання їхніх тіл, зазначається в повідомленні.

На місці аварії, безпосередньо на шахті працює державна комісія на чолі з віце-прем'єр-міністром України Андрієм Клюєвим.

Прем'єр Янукович, який прибув у Донецьк заявив, що від подібних трагедій не застрахована жодна шахта.

«Попередні висновки свідчать про те, що в момент вибуху на шахті велися планові роботи, ніяких відхилень від затвердженого плану робіт, плану, узгодженого з Держгіртехнаглядом, немає», - сказав прем'єр.

У той же час він підкреслив, що остаточні висновки про причини аварії зробить експертна комісія після вивчення всіх даних про аварію.

«Я думаю, що від подібних випадків у вугільній промисловості не застрахована жодна шахта в світі. Всі аварії, які відбуваються на шахтах, пов`язані з веденням гірничих робіт, а стихія нікого не щадить, вона нещадна», - сказав Янукович.

Він підкреслив, що на шахті велися бурові роботи з метою дегазації вугільного пласта. «Саме дегазація вугільних пластів створює умови найменшої аварійності», - зазначив Янукович. У той же час, за його словами, практично всі пласти на Донбасі багаті на газ і вибухонебезпечні.

Прем'єр також підкреслив, що на шахті ім. Засядька ведеться не тільки дегазація вугільних пластів, але й видобуток метану із застосуванням найсучасніших технологій. «Але ця аварія в черговий раз нагадала про те, що людина перед стихією безсила», - сказав він.

«Що стосується державної політики, то ми однозначно ставимо перед собою завдання збільшення видобутку вугілля. Потрібно відкривати нові шахти, й ми будуємо їх, але не в достатній кількості», - зазначив прем'єр-міністр.

Янукович також повідомив, що пробуде в Донецьку до наступного засідання урядової комісії й поки не зустрінеться з сім`ями постраждалих і загиблих.

«Ми організували всі необхідні роботи, віце-прем`єр Андрій Клюєв очолює робочу групу, я зараз остаточно вивчу ситуацію. Виникли деякі оперативні питання, й я подивлюся, як вони вирішуватимуться. Я в обов'язковому порядку зустрінуся з родичами загиблих і в обов`язковому порядку побуваю в лікарні», - сказав Янукович.

Крім того, він запевнив, що держкомісія вирішуватиме оптимально всі соціальні питання у зв'язку з аварією, які передбачені українським законодавством і трудовими угодами шахтарів. Сім'ї загиблих одержать компенсацію по 100 тисяч гривень кожна. Таке рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на своєму засіданні в Донецьку .

Завтра Президент Ющенко здійснить робочу поїздку в Донецьку область. Її головна мета- ознайомлення з ходом ліквідації наслідків аварії на шахті імені Засядька.

Планується, що Президент проведе нараду щодо подолання наслідків трагедії та надання допомоги сім`ям загиблих та постраждалих. Мова також піде про реорганізацію вугільної галузі, зокрема заходи щодо безпечного ведення гірничих робіт.

Президент України Віктор Ющенко висловив співчуття рідним та близьким гірників, які загинули та постраждали під час вибуху на шахті імені Засядька в Донецьку 18 листопада, а також трудовому колективу підприємства.

«З болем у серці дізнався про трагедію на орендному підприємстві «Шахта імені О. Ф.Засядька», внаслідок якої загинули, а також були тяжко травмовані люди. Сумую і вболіваю разом з усією Україною. Прошу прийняти мої щирі співчуття та побажання одужати постраждалим», – зазначається в листі Глави держави.

«Органи влади зроблять все необхідне для надання допомоги сім'ям, потерпілим внаслідок трагедії», - наголосив Президент.

У Донецькій області 19, 20 і 21 листопада оголошені днями жалоби за загиблими.

Державну жалобу, за словами Клюєва, буде оголошено у вівторок.

У даний момент на шахті імені Засядька прибули керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога й секретар Ради національної безпеки та оборони Іван Плющ, міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич і міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб, виконуючий обов`язки міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнок та міністр охорони здоров'я Юрій Гайдаєв.

Від “Аратти”: ми щиро співчуваємо родинам шахтарів, які стали безневинними жертвами катастрофи.

При тому, ми не можемо не зазначити, що намагання влади видати трагедію за форс-мажорні обставини є не тільки неприйнятною, а цинічною спробою традиційного чиновницького окозамилювання.

Ми так вважаємо тому, що загальновідомо - шахта ім. Засядька має чиненайпродуктивніші пласти в усьому регіоні. Звідси й порівняно низька собівартість вугілля, яке видобувається. Проте, після приватизаційні апетити її власників, серед яких багаторічний нардеп Юхим Зв'ягільський, матеріально сказуються на витратах на забезпечення техніки безпеки виробництва.

Це не перша трагедія, на, в цілому, перспективній шахті. І, на жаль, припускаємо, що не остання. В першу чергу тому, що особливості вугледобування на глибинних шахтах Донеччини й Луганщини потребують великих капітальних затрат на забезпечення технологічного оновлення, постійного науково-технологічного супроводу. Чи може це дозволити собі приватний власник? І навіщо це йому, коли проста логіка “господаря” в тому, щоб отримати максимальні прибутки. І треба хоча б мати сміливість сказати самим собі правду: сьогодні прихватизований вуглевидобуток став знаряддям відмивання державних коштів у брудні кишеньки.

Тільки держава може собі дозволити втрачаючи на чомусь( а в даному випадку казати про прибутковість вуглевидобутку - свідома брехня), вигравати на іншому - на власній сировинній базі для металургії і виробництві високоякісного металу.

А відтак, державним керівникам, на наше переконання, потрібно не роздавати копійчані компенсації сім'ям загиблих, не проливати над їхніми могилами крокодилячі сльози, а врешті, визнавши помилковість минулої політики у вугільній галузі, зробити її державною монополією. Не забуваючи при тому, ретельно перевірити, чи не був хтось прямо зацікавлений у такій “помилковості” на державному рівні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.