Вчені відкрили на березі Амазонки бразильський Стоунхендж

Автор/джерело -  © «Освітній портал»



Дата публiкацiї - 3.07.2006 15:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=421

Група гранітних блоків, виявлена на вершині одного їхній пагорбів на Амазонці, може бути залишками стародавньої астрономічної обсерваторії.

За словами вчених, це відкриття в Бразилії показує, що давні мешканці тропічних лісів були набагато більш освіченими, ніж вважалося раніше.

Усього на березі Амазонки виявили 127 гранітних блоків, деякі з яких досягають трьох метрів у висоту. Вони розташовані по периметру пагорба на однаковій відстані один від одного, формуючи в такий спосіб щось схоже на корону діаметром близько 30 метрів. У найкоротший день року - 21 грудня - тінь одного з блоків зникає, коли сонце перебуває прямо над ним.

"Саме збіг розташування блоків із зимовим сонцестоянням змушує нас вважати, що колись це місце було астрономічною обсерваторією", - говорить один з керівників пошуків Маріанна Петрі Кабрал.

Антропологи вже давно знають, що місцеве населення спостерігало за зірками та сонцем. Однак, відкриття фізичної структури свідчить про те, що цивілізація індіанців у лісах Амазонки були набагато більш развинутою, ніж передбачалося раніше.

Маріана Кабрал вивчає це місце з 2005 року та вважає, що колись його населяли предки індіанців Палікур. Хоча поки що фахівці не провели датування стародавньої обсерваторії за вуглецем, вона думає, що гранітні блоки належать до часів до відкриття Америки Колумбом, а, можливо, і були створені близько двох тис. років тому.

Нагадаємо, що в минулому місяці вчені оголосили про відкриття на північ від столиці Перу Ліми найстарішої астрономічної обсерваторії в західній півкулі - гігантські висічені з каменю валуни, вибудувані в лінію за сходом та заходом сонця 21 грудня, вік яких становить близько 4,2 тис. років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.