Затулін упевнений, що Україні загрожує розкол. Час робити відповідні висновки

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 3.07.2006 16:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=422

Російський парламентарій, оголошений на Україні персоною нон-грата, говорить про загрозу розколу України на захід і схід у випадку продовження нинішньої політики керівництвом країни.

Як прореагує на чергову заяву свого опонента українська влада?

"Оголошення Луганською та Харківською обласними радами депутатів російської мови регіональною - це перший крок до цього", - сказав депутат Держдуми, директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін у понеділок на конференції "Росіяни й Україна. Майбутнє, що визначається сьогодні", повідомляє РІА “Новості” .

На його думку, владі України зараз необхідно враховувати голос південних і східних регіонів країни, а це, зокрема, припускає підвищення статусу російської мови й розвиток співробітництва з Росією.

У той же час, вважає Затулін, за півтора року "жовтогарячі" довели, що не в змозі прийти до компромісу й об'єднати країну.

"У цьому зв'язку ми, у Росії, повинні бути готові до того, що компроміс так і не буде знайдений. Якщо на Україні "жовтогарячі" будуть продовжувати ігнорувати російську мову, ігнорувати східні й південні регіони країни, продовжувати розхитувати православну церкву, це неминуче приведе до розколу України, що виявиться величезним іспитом не тільки для неї, але і великими ризиками для Росії", - сказав Затулін, відзначивши, що на Україні 20-30 мільйонів російськомовних жителів.

"Висловлення, Юлії Тимошенко, яка претендує на посаду прем'єра (про перегляд газових угод із РФ) спрямовані в черговий раз на зрив усіх наявних домовленостей", - відзначив Затулін.

"Мені здається, що влада на Україні перебуває у полоні популізму в цьому питанні. Сьогодні ріст цін на газ викликаний зміною газової політики Туркменістану, у якого Україна купує значну частину газу. Ці зміни спричинять за собою неминуче подорожчання газу для України. Я вважаю, що, крім домовленостей, іншого шляху в України немає. Але складається враження, що для того, щоб стати прем'єром, Тимошенко потрібно як можна серйозніше розірвати відносини з Росією", - сказав депутат.

Офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов раніше назвав заяву Тимошенко про необхідність перегляду газових домовленостей з Росією "тривожним дзвоником" для Європи.

"Заява Юлії Тимошенко про перегляд газової угоди з Росією - це черговий тривожний дзвоник для Європи... Реалізація погроз, що пролунали сьогодні на Україні - це шлях до нової газової кризи. Ми вважаємо, що слова Юлії Тимошенко ще раз підтверджують тезу про те, що Україна - це, на жаль, слабка ланка в ланцюжку постачань російського газу в Європу", - сказав Купріянов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.