ООН планує відновлювати регіони, що постраждали від аварії на ЧАЕС

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 23.11.2007 23:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4229

Днями Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій стверджується, що на територіях, які постраждали під час Чорнобильської катастрофи, минула критична стадія.

Тепер організація закликає сконцентрувати сили на відновній фазі регіонів, що постраждали від аварії, повідомляє ВВС News.

Вибух на Чорнобильській АЕС стався в ніч на 26 квітня 1986 року. В результаті аварії постраждали території України, Білорусії, Росії та деякі райони інших європейських країн. Понад 330 000 осіб були вимушені покинути свої будинки. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, витік радіації спичинив смерть 9000 осіб. В цілому радіаційному спливу піддалися 659 000 осіб.

Наступне десятиліття ООН проголосила як період "відновлення і стійкого розвитку" уражених територій. Як заззначено в резолюції, віднині ООН допомагатиме місцевому населенню подолати бідність, погане здоров'я та різні страхи які заважають соціально-економічному розвитку регіону. У 2010 році, на прохання Генеральної Асамблеї, Генеральний секретар ООН повинен надати звіт про зроблені кроки по відновленню постраждалих районів.

Резолюція ООН послідувала за недавньою доповіддю ВОЗ, в якій повідомлялося, що вплив чорнобильської катастрофи на населення виявився меншим, ніж передбачалося спочатку. На більшості територій, що зачепила аварія, жителі піддаються низьким дозам радіації, які близькі до природного радіаційного фону.

За словами Джіхан Султаноглі, представника програми ООН із розвитку, впродовж двадцяти років з жителями цих регіонів поводилися як з жертвами, через що виникла культура апатії. Тому головна мета на найближчі роки - відновити у людей відчуття упевненості в собі. Зокрема, планується реалізація спеціальних проектів, один з яких передбачає консультування і видачу кредитів дрібним фермерам. Крім того, в постраждалих регіонах висаджуватимуться рослини з радіаційною стійкістю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.