Стать дитини залежить від дієти матері?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.11.2007 21:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4256

Дієта, якої мати дотримується перед зачаттям, можливо, впливає на стать її майбутньої дитини.

Як показують дослідження на мишах, дієта, якої мати дотримується перед зачаттям, можливо, впливає на стать її майбутньої дитини. Дослідження показує, що миші, яким давали препарати, що знижують рівень цукру в крові, значно частіше народжували дитинчат жіночої статі, аніж чоловічої.

Елісса Кемерон з University of Pretoria (ЮАР) і її колеги вирішили з’ясувати, як зміна дієти впливає на чисельне співвідношення статі - пропорцію самок і самців у рамках даної популяції.

Для цього вони за допомогою дексаметазону (DEX), стероїда, який перешкоджає попаданню глюкози у кровоносну систему, міняли рівень цукру в крові самок мишей під час запліднення.

Вчені поїли 20 мишей-самок водою з додаванням DEX впродовж перших трьох днів після того, як до них були допущені самці. Після цього мишам давали чисту воду. Кілька разів за час експерименту колеги Кемерон вимірювали рівень цукру в крові цих мишей, а також у крові 20 мишей з контрольної групи.

Середній рівень глюкози у крові мишей, що отримували DEX, впав з 6,47 до 5,24 мілімолів на літр. Вчені виявили, що 53% дитинчат від особин з контрольної групи виявилися самцями, тоді як серед потомства мишей, які отримували DEX, таких було лише 41%.

Як саме зниження рівня цукру в крові призводить до підвищення відсотка особин жіночої статі у потомстві, залишається незрозумілим. Попередній досвід, в якому брали участь миші-діабетики, показав, що гризуни з підвищеним рівнем цукру в крові дають більше самців, ніж очікувалося.

Біологи припустили, що, коли мати перебуває у стресовому стані, або має проблеми зі здоров’ям, у неї частіше з’являються діти жіночої статі, оскільки це дає еволюційну перевагу: слабкий самець, що народився від хворої матері, навряд чи знайде собі пару, а самка, якою б слабкою вона не була, швидше за все, принесе більше потомства.

Думка про те, що дієта впливає на чисельне співвідношення статі, вже прижилася серед народу. Згідно з фольклорною традицією, якщо родина хоче хлопчика, матері слід їсти більше червоного м’яса і солоних страв, а якщо дівчинку - то їй необхідно їсти рибу, овочі, шоколад і цукерки.

"Це цікаво, адже м’ясо на тривалий період підвищує рівень цукру в крові, тоді як солодкі страви різко підвищують цей показник, але ненадовго, після чого слідує різкий спад рівня глюкози", - говорить Кемерон.

Нагадаємо, що в 2006 році італійський дослідник Анжело Ганьяччі встановив, що худі жінки частіше народжують дівчаток.

Тоді італійцеві не вдалося пояснити, чим зумовлена така тенденція.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.