Президент Ющенко у наступному році хоче - нову Конституцію. Мрійник

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.12.2007 14:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4295

2008 рік має стати роком появи нової редакції Конституції України.

Про це Президент України Віктор Ющенко заявив на нараді з представниками асоціацій та органів місцевого самоврядування, що проходить у Президент-готелі «Київський», повідомляє прес-служба.

«Ми повинні присвятити 2008 рік формуванню нової Конституції України», – сказав Глава держави. У цьому контексті він наголосив, що ініціює створення Національної конституційної ради, яка буде позаполітичним органом.

Результатом її роботи має стати пропозиція нового конституційного документа, де детально зазначатиметься, «як зробити, щоб місцеві органи були з достатніми по обсягу і чіткими по межах повноваженнями». До того ж, документ має гармонізувати відносини між органами влади у вертикальному і горизонтальному вимірі, а також вказати, як забезпечити фінансову підтримку місцевому самоврядуванню.

Окрім повноважень місцевого самоврядування, за словами Президента, зміни мають торкнутися і «оптимізації системи влади». «Нам треба принести спокій, перш за все, в український парламент», – зазначив В.Ющенко, додавши, що найкраще його об’єднають «не портфелі, не крісла, а національні інтереси».

Президент підкреслив, що до процесу напрацювання конституційних змін будуть залучені і громадськість, і парламент.

«Я не хотів би допустити питання, коли український парламент знаходиться поза конституційним процесом», – сказав він. Глава держави також гарантував, що весь процес напрацювання конституційних ініціатив, їхнього розгляду і прийняття буде проведено в демократичний спосіб і максимально публічно.

За словами Президента, неефективне місцеве самоврядування – одна з проблем, що стримують розвиток країни. Коментуючи розподіл повноважень між центром та місцевими громадами, Віктор Ющенко констатував, що «диспропорція стає очевиднішою з кожним днем», додавши, що найкращою ілюстрацією цього є зведений бюджет. У зв’язку з цим, він висловив зауваження до проекту Держбюджету–2008, в якому знову передбачено значний перерозподіл коштів на місцеві потреби через центр. Президент назвав це помилковим процесом, що загалом зменшує ефективність місцевого самоврядування і державного управління.

Глава держави наголосив, що реформа, яка має сприяти самодостатності органів місцевого самоврядування, «є однією з ключових національних реформ». Він також сказав, що у цьому напрямку є певні напрацювання, проте вони не завершені. «Є певні активи, але руху і ККД, які свідчили б, що нами зроблена успішна політика з цього питання, за останні 8–10 років немає», – сказав Президент.

Замість післямови. Те, що потрібно, врешті, привести Конституцію у номальний вигляд після інновацій від Медведчука-Мороза-Симоненка навряд чи викликає сумніви.

Проте, чи реально це зробити зараз? Адже, і зміни до Конституції, і зміни до саого конституційного процесу - має монопольне право ухвалювати тільки парламент. Згідно із Конституцією. А для цього - потрібна підтримка не менш як 300 нардепів.

І в цьому полягає головна проблема. Бо ПР, як і їхніх сателітів, які живуть за субсидії іноземних держав, навряд чи влаштує стабільна українська держава.

Інша проблема в тому, що ухвалення нової Конституції - автоматично означатиме нові вибори парламенту і Президента. Чи готові виборці до такого марафону через рік?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.