Тимошенко натякнула, що за провали в енергетиці Януковичу доведеться відповісти

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.12.2007 14:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4297

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко через прес-службу підвела підсумок енергетичній політиці уряду більшовиків. І відповіла на питання: кому потрібна “РосУкрЕнерго”?

Ми подаємо її думку без мін та коментарів:

Юлія Тимошенко про енергетичну політику Януковича

- Встановлення ціни на російський газ для України 179,5 доларів за тисячу кубічних метрів засвідчує повний і безумовний провал як енергетичної політики Уряду Януковича зокрема, так і всієї політики цього Уряду загалом. Бездарно почали – безславно закінчили – оце все, що можна сказати про діяльність Кабінету міністрів впродовж півтора року його існування.

Ми пригадуємо, як Янукович та його партія йшли на вибори під гаслами дешевого газу з Росії, а в результаті ми отримали одну з найвищих цін у Східній Європі.

Це при тому, що Росія спочатку погоджувалася на ціну 160 доларів за тисячу кубів. Але, як бачимо, ділки з Уряду Януковича після „тяжких та виснажливих переговорів” все ж змогли переконати менеджмент „Газпрому” накинути нам ще двадцять доларів. Очевидно, що ці двадцять доларів осядуть в бездонних кишенях керівників компанії „РосУкрЕнерго”. Тут варто нагадати, що голова ради директорів російського „Газпрому” Дмитро Медведєв ще на початку жовтня цього року висловив готовність усунути „Росукренерго” з відносин між Україною та Російською Федерацією. Тобто Росії „РосУкрЕнерго ” не потрібне. Однак воно дуже потрібне Януковичу та його міністрам.

Провалити і втратити те, що в принципі провалити і втратити неймовірно складно – це ще одна „стратагема” цього Кабінету міністрів.

Натомість ціна транзиту російського газу територією України фактично не зросла. У той час як Європа бере за транзит у кілька разів більше, Україна отримує якісь нікчемні копійки. Ціна на газ за останні два роки виросла втричі, а ціна за транзит всього на шість відсотків. Як можна назвати таку політику? Газосховища України віддані на поталу тому ж таки „Росукренерго” за ціною, що у 25 разів менша за реальну. Як назвати таке? – Це повномасштабна корупція, що загрожує основам енергетичної безпеки України.

Оцінюючи енергетичну політику уряду Януковича, я можу сказати, що ця політика цілком відповідає інтересам прем’єра та його окремих міністрів, але не має жодного відношення до національних інтересів України.

Команда Януковича розуміє, що йде з влади. Можливо, назавжди. Тому єдиний принцип, який вони сповідують в останні дні - „На прощання взяти все що можливо”. Мені прикро, що ці люди називали себе „Урядом України”.

Я вважаю, що відразу після формування нового професійного демократичного Уряду у нас є шанс розпочати нову конструктивну розмову з російськими колегами, яка виключить присутність посередників в енергетичних відносинах між Україною та Росією.

За повний провал енергетичної політики і сприяння корупції в енергетиці, цій команді, яка сьогодні ще називається „в.о.Уряду”, доведеться відповідати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.