Президент Ющенко вніс у парламент подання на призначення Тимошенко прем'єром

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.12.2007 13:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4301

Президент України Віктор Ющенко вніс до Верховної Ради України VI скликання подання про призначення Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра.

Про це йдеться у листі, надісланому Главою держави сьогодні до українського парламенту.

Подання внесено відповідно до пункту 9 частини першої статті 106, частини третьої статті 114 Конституції України за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді.

Між тим, спікер парламенту Арсеній Яценюк наголосив на тому, що спочатку потрібно сформувати структуру парламенту, а потім йти далі.

Про це він сказав на пленарному засіданні.

За словами Яценюка, «необхідно взяти паузу в роботі Верховної Ради» і провести міжфракційні консультації щодо кандидатур на посади першого заступника голови ВР та заступника голови ВР, а також щодо розподілу парламентських комітетів.

Опозиційна фракція ПР вже вже висловила свої претензії на керівництво 11 Комітетами.

Про це сьогодні повідомила народний депутат, член цієї фракції Олена Бондаренко.

Зокрема, за її словами, фракція планує обійняти керівні посади у комітетах з питань бюджету, свободи слова, боротьби з оргзлочинністю та корупцією, з питань євроінтеграції.

Крім того, наголосила Бондаренко, фракція Партії регіонів претендує на посади керівників комітетів з питань соціальної політики, сільського господарства, регламентного комітету, комітетів з прав людини та з питань культури.

«Якщо коаліція не дозволить опозиції очолити ці комітети, то казарма у парламенті буде продовжуватися», - сказала вона.

Фракції КПУ та БЛ - своїх пропозицій на керівництво Комітетами ще не подавали.

Народний депутат України, член фракції «Наша Україна – Народна Самооборона» Володимир Мойсик зазначив у інтерв'ю журналістам, що фракція претендує на керівництво в низці комітетів.

За його словами, йдеться, зокрема, про комітети Верховної Ради з питань економічної політики, з питань фінансів і банківської діяльності, а також з питань європейської інтеграції та з питань правосуддя.

Також Мойсик зазначив, що «бюджетний комітет, можливо, буде відданий опозиції, але на даний час проти цього виступає зокрема фракція БЮТ». Він додав, що залишається незмінною позиція щодо того, що посада першого заступника голови ВР залишається за опозицією.

Разом із тим, фракція БЮТ пропонує не оголошувати довготривалу перерву в роботі Верховної Ради України і працювати над прийняттям необхідних рішень.

З такою пропозицією від імені фракції БЮТ сьогодні під час ранкового пленарного засідання ВР виступив заступник лідера фракції Олександр Турчинов.

За його словами, фракція БЮТ пропонує створити Тимчасову слідчу комісію ВР, яка б зайнялась напрацюванням пакету законопроектів для першочергового ухвалення. При цьому, сказав Турчинов, парламент має працювати і розглядати питання щодо обрання двох віце-спікерів та сформувати парламентські комітети.

При цьому він наголосив, що ТСК має напрацювати пакет законопроектів впродовж тижня, і до складу цієї комісії мають увійти представники усіх без винятку фракцій.

Крім того, за словами Турчинова, керівництво коаліції, під час перерви у сьогоднішній роботі Верховної Ради, має намір провести консультації з Президентом України Віктором Ющенком щодо перспектив ухвалення пакету законопроектів та обрання Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра.

Він нагадав, що глава держави наполягає на тому, що до обрання прем’єр-міністра необхідно ухвалити низку законопроектів.

«Але 12 законів не можна прийняти за один день. Крім того, потрібно їх провести через комітети», - сказав заступник Тимошенко.

Турчинов наголосив, що Президент уже подав до Верховної Ради кандидатуру Тимошенко на призначення головою уряду, і це подання має бути розглянуте парламентом у п’ятиденний термін. «Тобто останній день, коли це потрібно зробити, – це вівторок. Але зрозуміло, що до вівторка ухвалити пакет законопроектів неможливо», - сказав він.

Депутат наголосив, що саме тому Президент, БЮТ і НУ-НС мають розробити єдину позицію з цього питання.

«Я переконаний, що до 16.00 ми вже будемо розуміти розклад всередині коаліції», - сказав він.

Крім того, Турчинов наголосив, що до кінця перерви буде проведено консультації з фракціями парламентської меншості щодо формування комітетів ВР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.