Розпочався другий раунд переговорів лідерів парламентських фракцій за участю Президента

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 4.07.2006 21:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=431

Лідери парламентських фракцій планують поінформувати Президента про те, наскільки досягнуті домовленості сприймають депутати із їхніх фракцій.

Коаліція погодилася, що опозиція має контролювати владу через головування у певних комітетах, втім достеменно не відомо про які саме комітети і про яку їх кількість ідеться.

Наразі парламентська трибуна залишається заблокованою представниками Партії регіонів, що засвідчує — остаточних домовленостей щодо виходу з кризи поки немає.

Тимошенко: - Коаліція пропонує опозиції створити спеціальні контрольні комітети

Коаліція пропонує опозиції створити спеціальні контрольні комітети, що прирівнюватимуться за статусом до тимчасових слідчих комісій, повідомила лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

За її словами, сьогодні в опозиції є унікальний шанс, оскільки влада готова віддати їй всі можливі контролюючі функції. Ю.Тимошенко зазначила, що БЮТ підійшла до цього питання дуже ретельно, оскільки не знає, коли самі можуть опинитися в опозиції. "Працювали як для себе", - сказала вона.

Вона зауважила, що опозиції пропонують не просто віддати частину комітетів, а створити повний спектр контролюючих комітетів для опозиції, які будуть наділені правами значно вищими, ніж комітети, які будуть виконувати контролюючі функції. При цьому вона зазначила, що статус їх буде не нижчий, ніж слідчих комісій.

"Ми йдемо до такого рівня і тому, якщо є бажання у опозиції працювати, то взагалі ніяких проблем, якщо є бажання… розпуску парламенту, тоді можна не погоджуватися з тим, що буквально на блюді підносяться всі права опозиції – ми про таке, коли були опозицією, навіть не мріяли", - сказала вона.

Говорячи про те, коли може бути розблоковано роботу парламенту, Ю.Тимошенко зауважила, що коаліція докладає всіх зусиль, щоб це сталося не силовим шляхом, а шляхом переговорів. Вона повідомила, що на 20 годину запланована зустріч у президента і якщо вдасться вийти на узгодження всіх позицій, то завтра можливо парламент буде розблоковано.

Мороз: - Коаліція готова створити для опозиції 5-6 контрольних комісій

Парламентська коаліція готова створити для опозиції 5-6 спеціальних контрольних комісій, що забезпечують функцію контролю за діями влади, заявив лідер Соцпартії Олександр Мороз.

За його словами, у ході наради представників коаліції і Партії регіонів представники останньої запропонували закріпити розподіл парламентських комітетів пропорційно кількості членів фракції, посилаючись на норми регламенту Верховної Ради. Він підкреслив, що "формально говорячи", можна посилатися на цю норму регламенту. Однак, регламент, як і Конституція, "писали тоді, коли не було згадування про коаліцію й опозицію".

Лідер СПУ нагадав, що було внесено зміни до Конституції, що передбачають іншу процедуру виборів і на сьогодні парламент формує Кабмін і контролює його роботу, у тому числі законодавчо. "Тому голови комітетів - це елемент влади. Якщо коаліція віддає половину комітетів парламенту, це означає, що ми віддаємо опозиції половину влади в парламенті", - сказав він. За словами О.Мороза, це ламає модель влади, що вже реалізована в результаті вступу в силу змін до Конституції і "цього допускати не можна".

Він нагадав, що коаліція запропонувала представникам опозиції посади заступника голови Верховної Ради, керівника Рахункової палати, голови спеціальної контрольної комісії з приватизації і перших заступників голів усіх комітетів, що дозволяє контролювати дії влади. Крім того, пропонується створити 5-6 спеціальних контрольних комісій за прикладом комісії з приватизації, що забезпечують функцію контролю опозиції за діями влади.

За його словами, представники коаліції погодилися на пункт про створення робочої групи, оскільки такий підхід, на думку О.Мороза, означає, що роботу Верховної Ради не блокуватимуть і вона зможе приступити, зокрема, до обрання спікера.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.