Show must go on! Парламент засідає, наразі обговорюють “Раду”

Автор/джерело -  © УНІАН, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.12.2007 13:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4344

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відкрив ранкове засідання ВР. Йому довелося пробиратися манівцями.

До сесійної зали спікер парламенту Яценюк потрапив через вхід з лівої сторони, де розташовані фракції КПУ та Партії регіонів.

Він не зміг зайти через двері, які за президією ВР, оскільки вони були заблоковані кріслами.

Про початок роботи ВР Яценюк оголосив із мікрофона на трибуні парламенту.

Після цього він декілька хвилин не міг пробратися до столу президії. Але потім зайшов через урядову ложу.

Народні депутати із Партії регіонів звільнили президію, але ще якийсь час залишалися неподалік від трибуни та в урядовій ложі.

Нардепи вирішили, що Верховна Рада сьогодні на пленарному засіданні заслухає звіт Служби безпеки України, Генеральної прокуратури й Державної служби захисту інформації за результатами перевірки роботи електронної системи «Рада» , затвердить перелік парламентських комітетів, а також їхній кількісний і персональний склад.

За такий порядок денний сьогоднішнього пленарного засідання проголосувало 272 народні депутати.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що перша перерва в роботі сесії буде оголошена після обговорення проекту Постанови про перелік комітетів та їх кількісний склад.

Після перерви, на вечірньому засіданні о 16.00, планується розглянути постанову про формування персонального складу парламентських Комітетів.

Наразі триває обговорення проблеми дієздатності системи «Рада».

Заступник голови СБУ Микола Герасименко сказав, виступаючи у парламенті, що Служба безпеки України не може на даний надати остаточні висновки щодо можливості втручання в роботу електронної системи голосування «Рада».

Він зазначив, що згідно з законодавством, СБУ не відповідає за цю сферу, підкресливши, що це належить до компетенції Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Між тим, за словами Герасименка, є ще 8 днів для з’ясування цієї ситуації, і тоді можна буде зробити остаточні висновки.

«Чи було втручання, чи ні, я не можу зараз відповісти, поки фахівці не відпрацюють систему «Рада», - сказав Герасименко.

Він зазначив, що ці висновки мають зробити представники Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Він повідомив, що до СБУ на даний час офіційно надійшло два звернення народних депутатів з приводу втручання в систему «Рада», а також доручення Президента України Віктора Ющенка щодо вивчення ситуації.

У свою чергу заступник генерального прокурора Віктор Кудрявцев додав, що згідно з результатами перевірки, «зовнішнього втручання в роботу електронної системи «Рада» не виявлено».

Водночас Кудрявцев повідомив, що за результатами перевірки затверджено спільний план дій щодо подальшої роботи в цьому напрямку.

Як повідомлялося раніше, 11 грудня під час голосування за призначення Юлії Тимошенко на посаду прем'єра не спрацювали картки депутатів від БЮТ Івана Деньковича і Ярослава Федорчука, а також депутата від НУ-НС Олександра Омельченка.

Депутати від фракції БЮТ звернулися з проханням до СБУ порушити кримінальну справу щодо перешкоджання депутатам в їхньому волевиявленні.

У свою чергу Президент 12 грудня попросив генерального прокурора України Олександра Медведька та в.о. голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка надати йому особисто та голові Верховної Ради України інформацію про результати розслідування у зв'язку із звинувачуваннями групи народних депутатів про стороннє втручання в роботу електронної системи «Рада» під час голосування за кандидатуру прем'єр-міністра України 11 грудня.

Між тим прес-центр СБУ 12 грудня повідомив, що спеціальна міжвідомча комісія у складі фахівців СБУ та Інституту проблем математичних машин і систем НАНУ не виявила втручання в роботу системи «Рада»(на рівні пультів для голосування депутатів) під час голосування за призначення Тимошенко на посаду прем'єр-міністра.

Водночас у акті комісії зазначено, що система «Рада» не має сертифікату відповідності вимогам захисту інформації і не містить журналу, який фіксує дії операторів.

Далі - буде


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.