Взимку, із наближенням виборів, у Москві заспівали стару пісню. Про злодійку Україну

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.12.2007 23:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4352

Стабільність постачань російського газу до Європи залежить не від РФ, а від країн-транзитерів, заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

За його словами, в усіх випадках відповідальність за порушення постачань лежала саме на країнах, через які транспортується газ.

"Європі потрібно вирішувати питання не з Москвою, а з країнами, що здійснюють транзит. У всіх випадках відповідальність за порушення постачань лежала саме на країнах, через які транспортується газ", - сказав в інтерв'ю ВВС глава МЗС Росії.

З Україною були підписані контракти на певних умовах, які порушила Україна. Те саме відбулося з Білоруссю. В обох випадках ми не порушили жодного свого зобов’язання відносно як цих двох держав, так і західних країн, сказав Лавров.

"Путін, відповідаючи на дзвінки своїх європейських колег, говорив їм, що, якщо вони такі стурбовані, то хай уплинуть на своїх партнерів, транзитні держави, щоб вони не були причиною неспокою. У результаті це спрацювало. Президент Ющенко в січні 2006 року виразив задоволення новим контрактом", - сказав глава МЗС РФ.

Він додав, що законне право Росії - домагатися торгівлі з іншими країнами без посередників.

"Ми не хочемо продавати газ транзитом через країни, які будуть його красти або просто не платити за нього. Тому будуються порти, які дозволять експортувати паливо безпосередньо до країн Європи", - сказав Лавров.

Як повідомлялося, Нафтогаз України заявив, що транзит російського газу територією України в 2008 зросте на 3,7 млрд. кубометрів до плану - до 113,7 млрд. кубометрів.

6 грудня Президент України Віктор Ющенко запропонував Польщі синхронізувати тарифи на прокачування газу.

Від “Аратти”: щось зовсім сплуталося у кремлівських керманичів. Адже, експротрує газ від імені Росії відома “РосУкрЕнерго”, яка до речі, створена РАО “Газпром”, і де державний монополіст має половину акцій. Іншу - невстановлені фізичні особи, інтереси яких презентують Фурсін та Фірташ. Більш того, наявність зазначеного посередника у зовнішньоекономічних операціях РФ було обов'язковою умовою міжурядової Угоди між Україною і РФ, підписаної у 2004 році прем'єром Януковичем.

Власне, саме ця угода й стала причиною конфлікту із подальшим шоу перекриття крантика “Газпромом” на початку 2006 року. Питається: і що ж Україна вкрала у РФ? РосУкрЕнерго?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.