В України є привід переглянути тарифи на транспортування газу - треба модернізувати ГТС

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.12.2007 17:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4358

Єврокомісія вивчила стан транзитних ГТС України і дійшла виснвку, що її треба терміново модернізувати. Це - не політичне питання, а суто економічне та безпеки газопостачання.

Європейська комісія вважає за необхідне, щоб Україна впродовж 2008-2012 років уклала в модернізацію своєї газотранспортної системи 2,5 млрд. євро інвестицій для збереження нинішніх обсягів транзиту природного газу до Європи, повідомив керівник відділу з питань енергобезпеки Європейської комісії Фаузі Бенсарса.

За його словами, ці висновки були зроблені за підсумками роботи спільної робочої групи Європейської комісії та Національної акціонерної компанії Нафтогаз України з оцінки стану газотранспортної системи.

"І це не політичне питання, це питання економіки та безпеки", - сказав Бенсарса.

Україна планує в 2008 році збільшити транзит природного газу своєю територією на 3,36% або на 3,7 млрд. куб. м порівняно з прогнозованим обсягом транзиту в 2007 році до 113,7 млрд. куб. м. У 2006 році Україна скоротила транзит газу до країн Європи на 6,34%, або на 7,7 млрд куб. м до 113,8 млрд куб. м.

Україна є найбільшим транзитером російського газу до Європи.

Як повідомлялося раніше, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров звинуватив Україну в порушенні постачань газу до Європи.

Раніше Нафтогаз України заявив, що транзит російського газу територією України в 2008 зросте на 3,7 млрд. кубометрів до плану - до 113,7 млрд. кубометрів.

6 грудня Президент України Віктор Ющенко запропонував Польщі синхронізувати тарифи на прокачування газу.

Наразі послуги на транзит газу через територію України є найдешевшими у Європі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.