Нарешті офіційно визнано вплив довкілля на здоров`я людей

Автор/джерело -  © Велика Епоха



Дата публiкацiї - 5.07.2006 18:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=436

У червневій доповіді, яку підготувала в Женеві Всесвітня Організація Охорони Здоров‘я (ВООЗ), вперше зображено вплив шкідливих факторів навколишнього середовища на конкретні хвороби та травми.

Документ було підготовлено, ґрунтуючись на оглядах 100 експертів і систематичному дослідженні літератури.

В доповіді ВООЗ «Профілактика хвороб за допомогою навколишнього середовища – оцінка тяжкості хвороб, викликаних навколишнім середовищем» зазначається, що 24% всіх хвороб у світі виникають та розвиваються через погані умови навколишнього середовища. При чому в дітей з цим пов'язано 33% всіх випадків захворювань. Тоді, як, за думкою експертів, хворобам, що прогресують через шкідливі чинники навколишнього середовища, тим самим щорічно рятуючи 4 млн. людських життів.

Директор Департаменту ВООЗ з суспільної охорони здоров'я і навколишнього середовища д-р Марія Нейра, повідомила, що у доповіді зібрано найкраще з наявного на сьогоднішній день фактичного матеріалу про зв'язки навколишнього середовища і здоров'я за 85 категоріями хвороб і травм. Це дало змогу визначити перелік першочергових проблем, які потрібно вирішувати в терміновому порядку.

Найбільш поширеними серед хвороб, що спричинені поганими навколишніми умовами, фахівці ВООЗ назвали діарею, причиною якої є брудна вода, антисанітарія й недотримання гігієни. До них також зараховані інфекції нижніх дихальних шляхів, викликані забрудненим повітрям, далі йде – малярія, що поширюється через погані умови життя, забруднену воду і неправильне землекористування, що у свою чергу не дозволяє вести ефективну боротьбу з популяціями переносників хвороб. Туди ж експерти віднесли і хронічну обструктивну хворобу легенів, спричинену дією пороши, диму та інших типів забрудненого повітря.

У доповіді показано, що так чи інакше, шкідливі чинники навколишнього середовища, спричинюють значну дію більш ніж на 80% цих основних хвороб. Усі ці недуги і наступаюча надалі інвалідність, у багатьох випадках можуть призвести до смерті.

Крім хвороб, значну кількість смертей та інвалідностей додають ненавмисні травми, до яких належить широкий діапазон нещасних випадків на виробництві та робочих місцях. Багато каліцтв пов‘язано з дорожньо-транспортними травмами, що трапляються через погане міське та екологічне проектування.

На думку фахівців ВООЗ, зменшенню шкоди, спричиненої шкідливими чинниками навколишнього середовища, сприятиме створення запасів безпечної води в будинках і поліпшення гігієнічних заходів, використання більш чистих і безпечних видів палива та більш розумне користування токсичними речовинами в будинку та на роботі. Важливе й удосконалення управління водними ресурсами та підвищення безпеки на забудованих територіях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.