Система для голосування “Рада” працює ненадійно. Проте, причина збоїв поки не встановлена

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 17.12.2007 17:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4365

Десять нардепів - представників лічильної комісії на чолі із її керівником і у присутності Яценюка, а також працівників апарату ВР у п’ятницю, по закінченню засідання, здійснили перевірку робочих місць народних депутатів.

Про це повідомив член лічильної комісії, народний депутат від фракції НУНС Юрій Гримчак.

«Тестування робочих місць народних депутатів здійснювалася по секторам, в результаті чого було перевірено біля 80% робочих місць. По закінченню перевірки всі присутні при перевірці, дійшли до висновку, що не можемо сьогодні однозначно стверджувати, яким чином відбуваються збої в системі - чи це є людський фактор, чи це є неполадка в самій системі», - зазначив Гримчак.

За його словами, розробники системи «Рада» наполягають на тому, що збої в системі «Рада» неможливі. З цим можливо погодитися. Однак, в ході даної перевірки, в системі «Рада» були помічені наступні неполадки: в сектор «Нашої України», де була перша перевірка з 36-ти карток - одна не спрацювала.

«В секторі, де знаходяться місця «Самооборони» та БЮТ так само - не спрацювала одна картка, однак, з другого разу – збою не було. Далі, під час перевірки, в секторі Партії регіонів, тому числі, на місці народного депутата Дмитра Притики також не спрацювала картка. При тому, що на цьому місці, після задимлення був змінений пульт на новий. А представники розробників сказали, що подібний випадок - лише другий за всі 15 років роботи системи. В цьому ж секторі, в іншому місці при натисканні не спрацював пульт. Це трапилось через те, що «запала» кнопка. Цей випадок, представниками від розробників, був розтлумачений, як випадок, що трапився перший раз за 15 років», - розповів Юрій Гримчак.

Також при одночасному натисканні в секторі БЮТ поруч двох кнопок, спрацювала лише одна. В тому числі не спрацювала та картка, де сидів депутат Данькович, картка якого не спрацювала під час голосування за прем’єр-міністра.

«Тому, при підведені підсумків, ми не змогли констатувати, що це був тільки людський фактор. Хоча видається досить підозрілим те, що майже в кожному секторі, окрім того, де сидять комуністи, одна картка з першого разу не спрацьовувала. В такому разі, щоб виключити всі підозри можливості втручання навіть людського фактору, наступне голосування відбудеться способом підняття рук», - підсумував депутат.

Перехід на голосування підняттям рук - це спосіб виключення, і недосконалості системи, і людського фактору, переконаний Гримчак.

«Перехід на голосування підняттям рук - це спосіб виключення, і недосконалості системи «Рада», і людського фактору. Тим самим буде виключене і питання легітимності обрання прем’єр-міністра та уряду», - зазначив Гримчак.

На думку Юрія Гримчака, голосування по кадровим питанням повинне відбуватися не системою «Рада», а поіменним.

«Мається на увазі, голосування двома іншими способами, передбаченими регламентом – способом підняття рук, чи іменними бюлетнями. Тим самим остаточно можна виключити можливість втручання людського фактору, так як в даному випадку вирішується не тільки доля окремих людей, але й усієї країни», - відзначив він.

Як повідомлялося раніше, в п’ятницю, 14 грудня, депутати ВР проголосували за зміну способу голосування. Зокрема, у вівторок, 18 грудня, за кандидатуру в прем’єр-міністра Юлію Тимошенко депутати будуть голосувати способом підняття рук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.