Таємниця намиста Тутанхамона розкрита

Автор/джерело -  © РКМ



Дата публiкацiї - 5.07.2006 19:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=437

Стародавня єгипетська цивілізація продовжує підносити сюрпризи. Знамените намисто фараона Тутанхамона як з'ясувалося створене з мінералів, що утворилися при катаклізмі планетарного масштабу.

Центральний камінь прикраси з жовто-зеленого скла з'явився від удару об планету величезного метеорита приблизно 30 мільйонів років тому.

Вирізаний у вигляді священного гнойового жука – скарабея, шматочок вулканічного скла жовто-зеленого кольору, як показало нове дослідження, сформувався при падінні на Землю метеорита. Одержані вченими дані були недавно представлені на симпозіумі геофізиків в Каліфорнійському технологічному інституті в Пасадені.

Символ родючості скарабей - центральний фрагмент намиста, яке носив фараон Тутанхамон, що правив в 1333-1323 роках до нашої ери, і яке виявив знаменитий археолог Говард Картер при розкопках його гробниці в Долині царів поблизу сучасного Луксора.

Хімічний аналіз скарабея був виконаний італійськими геологами ще в 1999 році. Тоді вони вирішили, що скарабей виконаний з природного вулканічного скла пустинного походження. Таке скло є тільки у Великому Піщаному озері на сході Сахари, в 800 кілометрах від Каїра, вміст кварцу в ньому - 98%, що робить дане скло найчистішим відомим вулканічним склом в світі.

Тепер більшість вчених сходяться на думці, що вулканічне скло Великого Піщаного озера, також відоме як скло Лівійської пустелі, сформувалося за участю високих температур, що виникли при падінні метеорита.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.