Шило на мило. Кадрова криза у ГПУ?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 24.12.2007 11:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4396

Секретаріат Президента (СП) нібито підготував подання у Верховну раду про призначення новим генеральним прокурором нинішнього заступника генпрокурора Миколи Голомші.

Про це, стало відомо із джерел, наближених до Секретаріоату.

Як відомо, саме йому в травні поточного року було доручено займатися розслідуванням найбільш резонансних кримінальних справ, і перш за все справа про отруєння Віктора Ющенка. За словами співбесідників видання, "певні результати", досягнуті слідчою групою, зіграли не останню роль в ухваленні рішення про висунення його на цю посаду. Крім іншого, до призначення заступником генпрокурора пан Голомша більше десяти років працював в органах прокуратури Львівської, Чернівецької і Рівненської областей. "По духу і ідеології він близький до нинішнього керівництва Секретаріату Президента", - сказав один із співробітників, який побажав бути неназваним.

Зв'язатися з Миколою Голомшею вчора не вдалося, проте декілька заступників генпрокурора підтвердили, що питання про зміну Олександра Медведька на Миколу Голомшу в Генпрокуратурі активно обговорюється.

"Якщо це буде один із заступників генерального, то я підозрюю, що йдеться про Голомшу, - сказав один із заступників Олександра Медведька.– Хоча у нас з секретаріату інша інформація – начебто, це все-таки повинен бути Шемчук".

Колишній прокурор АР Крим, народний депутат, вибраний за квотою НС, Віктор Шемчук довгий час вважався основним претендентом на пост глави ГПУ. "Але Шемчук близький до Луценка, який, будучи главою МВС, не є вірним і надійним сателітом Банкової. Вони (керівництво СП) не зацікавлені в тому, щоб Луценко посилювався аж настільки", - сказало джерело, яке побажало залишитися неназваним.

Можливе внесення кандидатури Миколи Голомші на пост генпрокурора в "Народній самообороні" сприйняли без ентузіазму. При цьому відразу декілька представників НС підтвердили, що "неформальні консультації з Банковою", не дивлячись на відсутність формальної угоди про те, що на пост генпрокурора буде запропонований пан Шемчук, дозволяли сподіватися, що главою ГПУ буде призначений саме він.

У БЮТ наполягають на тому, що посада генпрокурора не була предметом ні офіційних переговорів, ні неофіційних консультацій. "Представляти генпрокурора – це винятково повноваження президента. А політичні амбіції тут недоречні", - сказав депутат Святослав Олійник (БЮТ).

За словами джерела в керівництві однієї з фракцій коаліції, вже розроблений сценарій відставки Олександра Медведька – йому буде запропоновано добровільно написати рапорт про відставку. Сценарій вибраний з єдиною метою: виключити варіант, при якому Рада може не підтримати відставку генпрокурора. У разі ж добровільного відходу схвалення парламентом не потрібне.

"Він подасть у відставку відразу ж, як тільки президент йому про це скаже. Через свій характер і через ситуацію, що склалася, Медведько воювати не буде", - упевнений співбесідник. "Та ні, наскільки я знаю, у нього (Олександра Медведька) такого бажання не було – з чого це йому раптом йти? Що він такого зробив? – обурився перший заступник генпрокурора Сергій Винокуров.– Я навіть не уявляю, на чому може грунтуватися недовіра до людини, яка цього не заслужила, до якої ніхто ніколи не пред`являв претензій".

Зараз генпрокурор знаходиться у відпустці і вийде на роботу в кінці поточного тижня.

Від “Аратти”: напевно не тільки нас, а більшість громадян України вже починає дратувати щурина штовханина навколо ГПУ. Міняються Генпрокурори, їхні зами - а лише одне залишається незмінним та процвітаючим: корупція та непрофесіоналізм густо приправлені тотальною круговою порукою.

Чи слід, в такому випадку, дивуватися, що часто-густо замість справжніх злочинців до місць позбавлення волі потрапляють призначені цапи-відбувайли(вередюки)? Що найбільш резонансні злочини, наприклад, справи про убивство Георгія Гонгадзе чи отруєння Президента України залишаються без реальної переспективи на розкриття? Або, заради чого відповідальні особи ГПУ відверто грають у дурників перед телекамерами втюхуючи, що людина може сама собі зробити два постріли у одну голову?

Не вже все так погано в Україні, що гарант Конституції не може знайти команду достойних фахівців, які б навели у органі державної влади хоч якусь подобу порядку? Чи може не має бажання?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.