Прем'єр Тимошенко розповіла, як вилізти із бюджетної ями імені Януковича-Азарова

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.12.2007 14:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4414

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко представила новий проект бюджету на 2008 рік. В ньому не буде дерибану.

За її словами, у проекті держбюджету передбачено скасування ряду пільг народним депутатам і держслужбовцям.

Податкова система в проекті бюджету-2008 залишилася без змін.
У проекті державного бюджету на 2008 рік сума доходів зведеного бюджету передбачена в розмірі 274,2 млрд грн., витрат – 294,2 млрд грн.

За її словами, доходи зведеного бюджету на наступний рік більші на 76,3 млрд. грн. або на 39% у порівнянні з плановими показниками 2007 року, витрати – на 75 млрд. грн. або на 34%.

Вона заявила, що проведена робота зі збалансування енергосистеми країни, зокрема, передбачене повернення до прибуткової діяльності НАК Нафтогаз України.

Крім того, як джерела поповнення бюджету передбачено застосування прозорої процедури з одержання в оренду і продажу землі несільськогосподарського призначення і комунальної власності, сказала вона.

Прем’єр повідомила, що уряд вирішив переглянути плани попереднього Кабміну і не вводити ПДВ для сільгосппідприємств, залишивши нинішню систему оподатковування для аграріїв до моменту вступу України у СОТ з метою їхньої підготовки до вступу в цю організацію.

За словами прем'єра, податкова система в проекті бюджету-2008 залишилася без змін. Але разом з тим уряд буде пропонувати переглянути деякі види рент і акцизів для того, щоб "за використання надр і за підакцизні товари платили справжню ціну", сказала Тимошенко.

У цілому, зазначила прем'єр, витрати держбюджету-2008 будуть орієнтовані на збільшення фінансування культури, науки, мистецтва, видавництва, соціальних потреб.

«Цим проектом закону про бюджет уперше не буде скасовано жодного закону про пільги, але цим бюджетом ми вводимо систему, коли пільги не будуть одержувати забезпечені люди», сказала Тимошенко.

За її словами, уряд уводить систему з виплати пільг у залежності від доходів родини на кожного члена родини.

«Це дає нам можливість виконати всі закони з соціального захисту, а також збалансувати бюджет, зробити так, щоб люди відчули, що соціальний захист у державі є», додала прем'єр.

Тимошенко також заявила, що Кабмін виключив з державного бюджету всі бізнес-програми, які лобіював попередній склад Кабінету міністрів.

«Не функція бюджету займатися бізнесом. Функції бюджету – соціальний захист людей і реалізація пріоритетних програм національного розвитку. Тому всі лобістські бізнес-програми з бюджету виключені», додала Тимошенко.

Прем'єр-міністр повідомила, що в результаті таких дій звільнилася «досить істотна сума коштів, які будуть розподілені на пріоритетні напрямки».

Тимошенко також наполягає на необхідності прийняття державного бюджету-2008 до кінця цього року.

«Ми, як новий уряд, безперечно, наполягаємо на тому, щоб, навіть з огляду на, що всі вже порушені бюджетні процедури, усе-таки, щоб бюджет був прийнятий до початку нового року», сказала Тимошенко.

Раніше Президент України закликав до 1 січня прийняти Державний бюджет на 2008 рік і відразу почати роботу над його удосконалюванням.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.