Прогноз політичних інтриг року

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.01.2008 18:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4444

Новий Рік – нові очікування. У 2008 рік Україна увійшла з новою Верховною Радою, з новою парламентсько-урядовою більшістю та з новим Кабінетом Міністром. Яких же сюрпризів варто очікувати від року, що наступив? І які нові інтриги чатують на український політикум?

Чи буде змінена політична система країни? Як розподіляться повноваження у чотирикутнику Президент-Прем’єр-міністр-Верховна Рада-місцеве самоврядування? Саме зміни до Конституції, на думку політичного експерта Андрія Єрмолаєва, стануть інтригою 2008 року?

Андрій Єрмолаєв: «Мейнстрімом наступного року стане чергова дискусія про долю політичної системи. Тому що зараз більшість політиків виправдовують безправову політику та політичну ситуацію в країні тим, що у нас неефективна політична система. Про це говорить Президент, про це говорять коаліціянти і про це говорить опозиція. Інша справа, що кожен розуміє по своєму, як потрібно облаштувати політичну систему. А головне, критикуючи нині діючу систему, вони тим самим виправдовують свої сумнівні з точки зору політичного права дії. Конкуренція, боротьба навколо долі конституційної реформи складе головний мейнстрім року».

Президентські вибори не за горами

Як довго Юлія Тимошенко втримається у кріслі Прем’єра? Наскільки узгодженими будуть стосунки між Тимошенко, Президентом та НУНСом? І якими будуть дії Партії регіонів? Від цих питань, зазначає політолог Костянтин Малєєв, залежатиме розвиток цьогорічних подій.

Андрія Єрмолаєв: «Якщо Юлія Володимирівна десь за 8-10 місяців піде з поста, то вона піде балотуватися в Президенти, тоді чи вона, чи Янукович стане Президентом. Якщо вона залишиться Прем’єром до президентських виборів, тоді є шанс, що вона залишиться Прем’єром і надалі, а балотуватися будуть Ющенко з Януковичем».

Чи зуміє Луценко «очистити» і реформувати правоохоронну систему?

Ще однією інтригою цього року, каже політолог Олександр Палій, є питання, чи вдасться новому керівництву МВС очистити та реформувати правоохоронну систему.

Олександр Палій: «Це те, що справді лежить на поверхні. Це те, що справді нагальне. Це те, що підриває в суспільства віру у справедливість, у будь-яку законність. Те, без чого українська політика як така не може зрушити з місця. Якщо не існує жодної відповідальності для народних депутатів, практично для всього бізнесу, який контролюється депутатами, тобто 90% бізнесу країни можуть розвиватися за якимись зовсім іншими незаконними механізмами».

Однак експерти сходяться, що рік 2008-й не буде настільки щедрий на політичні сюрпризи, як попередній. Впродовж 2007-го країна пережила розпуск парламенту, штурм «Беркутом» Генеральної прокуратури, дострокові вибори, тривалі коаліціяду, спікеріаду та прем’єріаду. Хоча, сюрприз на та й є сюрпризом, що його не очікують.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.