Українцям, врешті, повернуть їхні заощадження

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 9.01.2008 20:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4464

Уряд Тимошенко затвердив порядок виплати громадянам заощаджень в Ощадбанку УРСР, про які попередні уряди та політикани тільки шо й могли - базікати.

Сьогодні на засіданні Уряду було прийнято постанову «Про виплату у 2008 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, та облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, сертифікати Ощадного банку СРСР і державні казначейські зобов'язання СРСР, придбані на території Української РСР», повідомляє прес-служба.

Постановою затверджено порядок перерахування коштів Держбюджету для здійснення компенсаційних виплат вкладникам Ощадного банку СРСР. Зокрема, передбачено спрямувати такі асигнування:

- 5 760,0 млн. гривень – на компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень, поміщених в період до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку СРСР, що діяли на території України, а також облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, сертифікати Ощадбанку СРСР, державні казначейські зобов'язання СРСР, придбані на території Української РСР, у межах проіндексованих заощаджень, але не більш ніж 1000 гривень на вкладника;

- 230 млн. грн. - спадкоємцям вкладників, померлих у 2005-2007 роках, або іншим особам, визначеним статтею 8 Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", які не отримали компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень протягом 2005 - 2007 років, в межах залишку проіндексованого вкладу, але не більш як 500 гривень, а також померлих у 2008 році, в межах залишку проіндексованого вкладу, але не більш як 500 гривень;

- 10 млн. гривень - спадкоємцям застрахованих осіб чи страхувальників, померлих у 2005-2007 роках, або іншим особам, визначеним статтею 8 Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", які не отримали компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень протягом 2005-2007 років, в межах залишку проіндексованого страхового внеску, але не більш як 500 гривень, а також померлих у 2008 році, в межах залишку проіндексованого страхового внеску, але не більш як 500 грн.

Постановою передбачається, що компенсаційні виплати проводяться їх власникам в готівковій чи безготівковій формі в національній або іноземній валюті за офіційним обмінним курсом Національного банку України шляхом зарахування коштів за їх бажанням на поточний чи вкладний (депозитний) рахунок, відкритий в установах ВАТ «Державний ощадний банк України» через три дні після внесення в інформаційно-аналітичну систему «Реєстр вкладників заощаджень громадян» даних про них, необхідних для ідентифікації вкладника при відкритті рахунку.

Обслуговування громадян, пов’язане з внесенням відповідних відомостей в інформаційно-аналітичну систему «Реєстр вкладників заощаджень громадян», здійснюється безоплатно.

Для внесення даних в інформаційно-аналітичну систему "Реєстр вкладників заощаджень громадян" вкладники подають за місцем знаходження вкладу або за місцем свого проживання (у разі звернення щодо виплати компенсації за цінними паперами) до установ Ощадбанку: документи що необхідні для відкриття вкладного рахунку фізичної особи відповідно до вимог Національного банку України; заявку – доручення у формі, що затверджується Ощадбанком за погодженням з Міністерством фінансів; документи що підтверджують право власності на заощадження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.