Смерть у вогні

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 5.07.2006 21:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=447

Учора о 04.05 на трасі “Київ-Чоп” унаслідок займання автобуса “Таджикистан 3205” (державний номер “05669 РЕ”) загинуло восьмеро осіб. Водій не мав дозволу на перевезення пасажирів.

Автобус ”Такжикистан 3205” через кілька годин після трагедії. Згорілі заживо люди ще у салоні (фото: Іван КОПИНА)

”Коли автобус загорівся, люди в паніці кинулися до єдиних дверей на початку салону. Але відчинити їх міг тільки водій, якого не було в салоні. Вісім із 12 пасажирів згоріли заживо”, — розповідає 26-річний Павло Василенко з прес-центру управління МНС Львівської області.

12 жителів села Боржавське Виноградівського району Закарпатської області 5 серпня везли до Львова помідори на продаж. Щоб доправити товар, найняли 44-річного водія Володимира Гардія із автобусом ”Таджикистан 3205”. О четвертій ранку на трасі Київ–Чоп між селом Угерське та містом Стрий на Львівщині старий і давно не ремонтований транспортний засіб зламався, - пише "Газета по-українськи" .

— ”Таджикистан 3205” розроблений так, що живиться як бензином, так і газом. Водій зупинив автобус, бо сталася якась незрозуміла поломка у подачі газу, — розповідає Павло Василенко. — Хотів переключити машину на бензин. Вийшов із салону, покликав на допомогу 15-річного Ярослава Блавця. Цьому підліткові пощастило — він єдиний, хто не постраждав.

Водій залив пальне прямо в карбюратор, бо не міг нічого вдіяти з поломкою. Трохи бензину потрапило на гарячий двигун. Тому, очевидно, й стався вибух. Здетонували газові балони, й автобус спалахнув.

Володимир Гардій підібрав щось важке із землі й почав гатити по боковому вікні. Ярослав Блавець через вікно допоміг витягти 24-річну Тетяну Щербан та 17-річну Яну Шанко із Боржавського, інших врятувати не встигли.

46-річна Марія Тернинко, 23-річна Тетяна Герман, 47-річна Марія Теретянин, 20-річна Євгенія Фустич, 42-річна Ганна Онисько, 27-річний Василь Щербан, 28-річний Юрій Попович і 12-річний Іван Русин загинули.

Тетяну Щербан, Яну Шанко та водія доправили до Стрийської райлікарні.

— У Тетяни на очах згорів її чоловік Василь, — каже медсестра Стрийської райлікарні Світлана Зборовська, 44 роки. — А Тетяна, як і Яна Шанко, травмувалася не сильно, обпалила ніс. Гірше із Гардієм. Вибиваючи вікна, він обпалив обидві кисті рук.

У селі Боржавському живе близько трьох тисяч чоловік. Вони здавна заробляють продажем помідорів. До Львова селяни зазвичай їздять групами по 10–12 осіб. Водіїв із транспортом у селі небагато, тому частенько наймали Володимира Гардія із села Станового біля Мукачева.

Володимир живе у Становому із 43-річною дружиною Марією. Має двох дорослих дітей — Марину, 23 роки, і на два роки молодшого Павла.

Цього разу Володимир взяв із собою до Львова сусідського хлопчика Івана, сина свого товариша Юрія Русина — хотів показати малому місто. 12-річний Іван загинув у автобусі.

Гардієві доведеться відповідати за трагедію не тільки перед своїм сумлінням, родичами загиблих, а й перед міліцією. Адже він порушив правила техніки безпеки.

— Автобус був забитий вантажем на дві третини, проходи були захаращені. До всього, ще й двері були зачинені, — пояснює Євген Плечій, 51 рік, прокурор Стрийського району.

У Мукачівській районній податковій інспекції ”ГПУ” повідомили, що Володимир Гардій зареєстрований як приватний підприємець. Дозволу на перевезення пасажирів він не мав.

Кожні дві години на дорозі гине людина

2 червня 2005 року біля села Новоселівка на Одещині товарний потяг із вугіллям врізався у пасажирський автобус ”ЛАЗ”. Загинуло 14 осіб, серед яких було двоє дітей. Водія автобуса засудили до семи років позбавлення волі.

Узимку 2005 року в Турківському районі (Львівщина) загинуло дев’ять пасажирів рейсового автобуса. Він рухався по слизькій дорозі вгору. Через ”лису” гуму на колесах машина не втрималася на дорозі й покотилася назад до мосту через річку. Автобус упав із десятиметрового мосту дахом униз.

Торік в Україні зареєстровано понад 46 тис. дорожньо-транспортних подій. Внаслідок аварій загинули понад 7 тис. людей, а різноманітні поранення отримали 56 тисяч.

За даними Державтоінспекції, ДТП в Україні трапляється кожні 16 хвилин, майже кожні 2 години на дорозі гине людина.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.