Скоро коаліція знов врівноважить уряд і Президента

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.01.2008 17:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4481

Законопроект про Кабмін ретельно узгоджений між парламентською коаліцією та Секретаріатом Президента і відповідає Конституції.

Про це повідомив сьогодні Глава Секретаріату Віктор Балога.

Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога головною метою розробки проекту Закону «Про Кабінет Міністрів України» називає врегулювання порядку діяльності уряду та його повноважень згідно з Конституцією України і європейськими стандартами функціонування виконавчої гілки влади.

Закон про Кабмін, ухвалений Верховною Радою п’ятого скликання 21 грудня 2006 року, не може бути визнаний легітимним, оскільки його ключові положення суперечать Основному Законові, а сам документ прийнятий з численними порушеннями чинних норм.

«Необхідно, нарешті, виправити дивне і неприйнятне становище, коли уряд живе і працює за власною логікою, а не за велінням Конституції та законів. Приведення діяльності Кабміну у сувору, до останньої літери, відповідність із буквою та духом Основного Закону створить ще один запобіжний бар’єр від повторення владної кризи», – вважає Балога.

За його словами, над розробкою законопроекту про Кабінет Міністрів працювали представники блоків «Наша Україна – Народна Самооборона» і БЮТ, які утворили більшість у новообраній Верховній Раді, та фахівці президентського Секретаріату. Спільне опрацювання цього важливого для держави документа підтвердило добру волю і прагнення політичних сил, які сформували коаліцію та уряд, діяти скоординовано з Президентом. Ще в жовтні минулого року члени робочої групи з розробки проекту Закону, народні депутати від БЮТ Й.Вінський, С.Сас, В.Швець парафували його текст, під ним також стоять підписи народного депутата від «НУ-НС» М.Оніщука, першого заступника Глави Секретаріату Президента О.Шлапака.

«Законопроект повністю відповідає Конституції, в ньому враховані всі позиції політичних сил, які сформували нинішній склад Кабінету Міністрів. Документ чітко розподіляє прерогативи уряду, Глави держави і місцевих органів влади так, як вимагає Основний Закон. Немає ніякого дисбалансу в повноваженнях, можливостях і сферах відповідальності. Важелів управління, які Кабмін одержує в своє розпорядження, цілком достатньо для ефективної роботи всієї системи виконавчої влади», – наголосив керівник Секретаріату.

При цьому Балога припустив, що внесений Главою держави проект Закону «Про Кабінет Міністрів» може бути удосконалений у процесі роботи над ним у парламентських комітетах.

«Однак ці корективи не можуть бути спрямовані на перегляд суті, правових і юридичних основ документа. Принаймні, після парафування законопроекту представниками БЮТ і «НУ-НС» коаліція не має вагомих підстав ініціювати суттєві зміни». Глава Секретаріату нагадав, що Президент вніс у Верховну Раду проект Закону «Про Кабінет Міністрів» як невідкладний для позачергового розгляду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.