Сенатор США Лугар вважає, що Україна спроможна бути незалежною і енергетично

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.01.2008 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4497

Співголова комітету у закордонних справах Сенату США Ричард Лугар переконаний, що природні ресурси України цілком здатні забезпечити державі повну енергетичну незалежність, потрібно тільки розвивати добувну галузь та навчитися заощаджувати.

Що думає сенатор Ричард Лугар про енергетичну безпеку України і про розвиток в ній демократії? Про це у нього, як одного з найдосвідченіших фахівців із зовнішньої політики у Верхній палаті американського конгресу, розпитувало Радіо Свобода.

Сенатор Лугар називає себе «прагматичним другом України»: його спілкування з українцями триває 17 років – із перших днів після проголошення Україною Незалежності. У доробку республіканця від штату Індіана план ліквідації зброї масового знищення та ядерного палива на теренах сучасної України, який у сучасну історію роззброєнь увійшов під назвою «програма Нанна – Лугара», а також сприяння у скасуванні Конгресом США поправки Джексона – Венніка, котра гальмувала просування економічних інтересів України на американських теренах.

«Позиція США базуватиметься на волі українського народу»

Нині сенатор Лугар активно виступає за якнайшвидший вступ України до Світової організації торгівлі та долучення України до Плану дій щодо членства у НАТО (ПДЧ).

З цього приводу він заявив журналістам: «Керівництво України вирішило для себе, що воно проситиме лідерів НАТО про ПДЧ для держави. Але лідери країни мають зрозуміти, що приєднання до цього Плану – це лише початок дискусій у суспільстві щодо доцільності членства у НАТО, щодо переваг і проблем, які будуть на шляху України. Щодо позиції США у цьому питанні – вона базуватиметься на волі українського народу, яку він, імовірно, висловить на відповідному референдумі».

Приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО, на думку сенатора, в інтересах європейських держав. Так само, як участь України у транспортуванні азійських та російських енергоносіїв далі в Європу. Але не менш важливо для України і можливість видобутку власних джерел енергетики, переконаний Ричард Лугар.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, сенатор зазначив: «Моя порада Україні – проводити політику інтенсивнішого пошуку нафтових і газових ресурсів у самій Україні. Це не так легко, але можливо».

Сенатор радить поглиблювати співпрацю з Азербайджаном, Казахстаном і Туркменистаном

Цілком реально поглибити енергетичну співпрацю між Україною і такими державами, як Азербайджан, Казахстан і Туркменистан, що дасть можливість, серед іншого, розробити нові шляхи транспортування азійських і каспійських енергоносіїв в Європу.

Які перспективи української демократії? Як оцінює її поступ Ричард Лугар, котрий бачив Україну на різних етапах її незалежного буття?

Ричард Лугар: «Демократичний розвиток України є річчю вельми позитивною, і справив на мене серйозне враження під час нинішнього візиту. Це зауважують і інші міжнародні оглядачі. Демократія – непроста річ. Вона може гальмуватись, пробуксовувати, відкатуватись або ж затримуватись. Є багато різних думок, дискусій, але це все прояви свободи, і бачити їх – це надихає!»

Сенатор Лугар також встиг зустрітися з представниками української опозиції і американськими бізнесменами, які працюють в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.