Ющенко сьогодні розглядав землю. Із РНБО

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.01.2008 18:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4505

Під головуванням Президента України Віктора Ющенка відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Тема наради – виконання Указу Глави держави від 21.11.05 «Про рішення РНБОУ від 29 червня 2005 року «Про стан додержання вимог законодавства та заходи щодо підвищення ефективності державної політики у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель», повідомляє прес-служба.

Відкриваючи засідання Президент наголосив, що питання земельних відносин неодноразово порушувалося в уряді, Верховній Раді, на РНБО, однак дотепер «рівень його вирішення є складним».

«Ми повинні засвідчити, що у зловживання навколо питань земельних відносин активно залучені високі посадовці, перш за все, місцевих органів, органів місцевого самоврядування, державних адміністрацій, правоохоронних, земельних та інших органів. Питання публічності цих відносин є одним з найбільш актуальних», – наголосив Глава держави.

Обурення Президента викликає наявність таких «зухвалих злочинів», як протиправне визнання незаконними державних актів на право власності на землю, викрадення держактів для повторного продажу земельних ділянок, фізичне насильство тощо.

«Втім, у більшості подібних випадків організатори злочинних схем у земельній сфері залишаються по суті безкарними», – констатував Ющенко.

У цьому контексті Президент критично оцінив роботу правоохоронних органів. «Я б не хотів бути і далі свідком пасивної реакції органів прокуратури, МВС, СБУ на дані речі», – підкреслив Президент. «Дуже слабким», на його думку, є також виконання органами прокуратури покладених на них функцій з боротьби з корупцією. «До відповідальності притягуються лише «стрілочники», у той час як замовники залишаються безкарними», – сказав Ющенко.

Говорячи про проблеми, які вимагають вирішення в земельній сфері, Президент нагадав – торік не було забезпечено належного супроводження у ВР законопроектів «Про ринок земель» та «Про державний земельний кадастр» – що по суті відкинуло країну від врегульованого формування земельних відносин.

«Це фактично зупинило впровадження ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення. Це дає підстави з року в рік, і політичним силам в тому числі, спекулювати темою так званого мораторію на ринковий оборот сільськогосподарських земель», – сказав В. Ющенко. Насправді ж, зазначив він, усі добре розуміють, що такий мораторій «вигідний не селянам, а магнатам, феодалам». Тільки у Житомирській області, нагадав Ющенко, площі сільськогосподарських угідь за два останні роки скоротилися на 25 тис. га.

«Тримання і далі політики мораторію приводить до того, що ми все більше криміналізуємо цей неорганізований тіньовий ринок землі», – переконаний Президент.

«Сили, які сьогодні представляють владу, і перш за все, уряд, – ми повинні все зробити, щоб у максимально стислий термін зініціювати, розглянути в парламенті і прийняти відповідні закони», – переконаний Глава держави.

«Категорично неприйнятним», на переконання Президента, є невиконання ряду інших ключових завдань у сфері земельних відносин. Глава держави наполягає на їхній реалізації в 2008 році. Йдеться зокрема про розробку Концепції вдосконалення земельних відносин, затвердження плану заходів щодо поетапного завершення інвентаризації та грошової оцінки всіх земель; вжиття заходів для уніфікації процедур та скорочення строків прийняття рішень щодо надання та вилучення земельних ділянок; забезпечення суттєвого спрощення процедур погодження землевпорядної документації та належного фінансування земельної реформи з Державного та місцевих бюджетів.

«Я чітко хочу заявити – процес видачі державних актів на право власності завершується в 2008 році. Ми повинні знайти 100% фінансування, щоб у цьому питанні поставити крапку», – наголосив Президент.

Натомість, відзначив він, в Україні досі не проінвентаризовано понад 40% площі земель населених пунктів та 30% площі земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, також не проведено нормативну грошову оцінку земель на 24% площі земель населених пунктів та 97% площі земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Президент звернув окрему увагу на відсутність відкритого та прозорого продажу земельних ділянок та прав на їхню оренду на аукціонах – натомість такі ділянки надаються громадянам та комерційним структурам, як правило, на безоплатній основі.

Глава держави також зупинився на необґрунтованих змінах у структурі управління землею. Йдеться зокрема про «безпідставну реорганізацію» Держкомітету по земельних ресурсах у Державне агентство земельних ресурсів з обмеженими функціями та повноваженнями. Унаслідок цього рішення у «підвішеному» стані опинилася Державна інспекція з контролю за використанням та охороною земель, відзначив Ющенко.

«Міністерство охорони навколишнього природного середовища виявилося нездатним забезпечити належну координацію діяльності державних земельних органів. Воно не спромоглося навіть підготувати законопроект про внесення необхідних змін до закону про державний контроль за використанням та охороною земель, що було передбачено попереднім рішенням (РНБО)», – також констатував Президент.

«Я хотів би, щоб цей безлад ми сьогодні припинили. Вважаю за необхідне покласти спрямування та координацію діяльності земельних органів безпосередньо на новий уряд України», – наголосив Глава держави.

Президент очікує, що Кабінет міністрів «належно відреагує» на висловлені зауваження та сьогоднішнє рішення РНБО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.