Богатирьова заявила, що попередні рішення РНБО із земельних проблем - не виконувалися

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.01.2008 18:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4506

Сьогодні, по закінчені засідання РНБО, Секретар Раїса Богатирьова виступила із заявою.

Ми надаємо її текст без змін та кометарів:

“Закінчилося засідання Ради національної безпеки під головуванням Президента України, Голови Ради національної безпеки Віктора Ющенка.

Винесення питання земельних відносин на розгляд сьогоднішнього засідання є першим у новому 2008 році, після формування вже Верховної Ради України шостого скликання та нового складу Уряду. Питання розгляду земельних відносин є невипадковим.

Земельні відносини є основоположними сьогодні у суспільстві. Це, можна сказати, головний історичний, політичний, економічний соціальний і навіть психологічний ресурс країни і наших громадян. І неврегульованість та вкрай негативна ситуація, що склалася у сфері земельних відносин, становлять, без сумніву, загрозу національній безпеці України.

Земля є основним нашим національним багатством, і відповідно до статті 14 Конституції України, перебуває під особливою охороною держави.

Основний закон гарантує право власності на землю і встановлює, що право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Згідно зі статтею 13 Конституції України власність зобов'язує і не повинна використовуватися на шкоду людині та суспільству.

На практиці ж маємо у земельній сфері масові порушення законодавства, розквіт корупції та організованої злочинності.

Замість того, щоб бути об'єктом права власності Українського народу, як це встановлено Конституцією України, українські земельні ресурси стали об'єктом злочинних зазіхань і безконтрольно відчужуються окремими його представниками, наближеними до тих чи інших державних структур.

В усіх таких випадках обов'язково задіяні високі посадовці місцевих державних адміністрацій, земельних та правоохоронних органів.

Пересічному громадянину, який не має корупційних зв'язків у владних колах, користування його конституційним правом на володіння земельною ділянкою стає дедалі більш проблематичним.

Ситуація у сфері земельних відносин ускладнилася не сьогодні.

Ще в квітні 2005 року Президент України дав доручення провести комплексну перевірку додержання вимог земельного законодавства в усіх регіонах України.

Результати перевірки були розглянуті на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 29 червня 2005 року.

Зокрема, було визначено чіткий план заходів щодо вдосконалення земельного законодавства. Якби він був виконаний – не було б усім відомих проблем із законодавчим забезпеченням земельної реформи, навколо яких і сьогодні точаться, на жаль, дискусії у Верховній Раді.

Зокрема, не було забезпечено належне супроводження у Верховній Раді законопроектів «Про ринок земель» та «Про державний земельний кадастр». Неприйняття таких законів гальмує впровадження ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення.

Завдяки цьому з року в рік продовжується мораторій на ринковий оборот сільськогосподарських земель.

До цього часу:

– не розроблено Концепцію вдосконалення земельних відносин;

– не затверджено план заходів щодо поетапного завершення інвентаризації та грошової оцінки земель;

– не вжито заходів щодо уніфікації процедур та скорочення строків прийняття рішень щодо надання та вилучення земельних ділянок;

– не забезпечено суттєвого спрощення процедур погодження землевпорядної документації.

– не забезпечено належного фінансування земельної реформи з Державного та місцевих бюджетів, у результаті чого:

не проінвентаризовано понад 40% площі земель населених пунктів та 30% площі земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів;

не проведено нормативну грошову оцінку земель на 24% площі земель населених пунктів та 97% площі земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів;

не встановлено меж 57% населених пунктів. Зокрема, не встановлено меж міст Києва та Севастополя, меж більшості населених пунктів обласного значення.

Згідно з рішенням Ради, усі ці роботи мали бути завершені до кінця 2006 року.

Прийняте на сьогоднішньому засіданні рішення Ради розроблялося як системний план заходів, спрямованих на реалізацію нового етапу земельної реформи в Україні. При підготовці проектів рішень РНБО були враховані результати дворічної роботи допоміжного органу при Президентові України – а саме Комісії з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики в сфері раціонального використання та охорони земель.

Встановлено, що внаслідок неналежного супроводу законопроектів, передбачених Указом Президента України, до цього часу не прийнято Закони України «Про ринок землі», «Про державний земельний кадастр» та низку інших нагальних законодавчих актів з питань земельних відносин.

Залишається невирішеною проблема розмежування земель державної та комунальної власності, встановлення меж території природо-заповідного, водоохоронних зон і прибережних захисних смуг, територій лісового фонду, земельних ділянок природоохоронного, рекреаційного, оздоровчого та історико-культурного призначення.

Незадовільною залишається ситуація з підготовкою, прийняттям та дотриманням Генеральних планів міст.

Не набула поширення практика продажу земель з аукціонів. У низці областей відсутня нормативно-правова база в частині регулювання проведення земельних аукціонів. Відсутня будь-яка динаміка з підготовки до створення в Україні ринку земель.

Не вживається системних заходів щодо боротьби з корупцією в сфері земельних відносин, що призвело до криміналізації та тінізації державної політики із землевпорядкування та землекористування.

Вирішено:

– визнати вкрай складним і незадовільним стан виконання Указу Президента в частині підвищення ефективності державної політики в сфері регулювання земельних відносин;

– визнати незадовільною роботу Державного агентства земельних ресурсів, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Міністерства аграрної політики, Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства;

– продовжити роботу і силових відомств в плані контролю та притягнення до відповідальності осіб, винних в порушенні земельного законодавства.

Рішення Ради національної безпеки протягом п’яти днів буде доопрацьовано з урахуванням того, що перевірки дотримання земельного законодавства будуть проведені в наступні півроку. І особливий контроль за виконаням вимог законодавства, за станом законодавчої роботи щодо прийняття законів у Верховній Раді України та щодо забезпечення силовими структурами дотримання законодавства і доведення відповідних справ до логічного звершення – всі ці питання будуть розглядатися як в першому, так і в другому півріччі 2008 року.

Дякую за увагу”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.