В Антарктиді знайшли активний вулкан

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 21.01.2008 14:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4513

Британські вчені заявили про те, що вулкан у західній частині Антарктики, який викидав лаву востаннє близько 2000 років тому, досі є активним.

Учені повідомляють, що вулкан у горах Хадсона (Гудзонових горах) на заході землі Елсверта в Західній Антарктиді, досі залишається активним. Але навіть якщо сильних вивержень найближчим часом не буде, це відкриття має дуже важливе значення для глобального клімату Землі.

Британські геологи називають масштаби викиду антарктичного вулкана катастрофічними, адже стовп диму й вихлопів сягав іноді висоти 12 кілометрів. Крім того, фахівці впевнені, що після виверження вулкана у світовий океан вилилося кілька мільйонів тонн прісної води, яка виникла внаслідок взаємодії розпеченої лави з льодовими масивами.

Більша частина Антарктики є сейсмічно стабільною, але західна частина материка пролягає через доволі великий розлам у земній корі, що призводить до вихлопів геотермальної енергії й вулканічної активності.

Геологи стверджують, що цей вулкан - унікальний. Він єдиний на сьогодні з відомих вулканів, який повністю вкритий кригою. У разі виверження там осяде вся його лава. Поверхня крижаної шапки Південного полюса й пік вулкана розділяють близько сотні метрів.

Дотепер геологам були відомі лише звичайні вулкани, розташовані на землі, і вулкани підводні, тепер до них додалися й підкригові вулкани.

Відомо, що діаметр вулкана біля підніжжя становить близько 500 кілометрів, а його останнє виверження відбувалося в 207 році до н.е.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.