Людство пережило найдепресивніший день року

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 22.01.2008 01:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4516

21 січня - найпохмуріший день у році. В цей день ви почуваєте себе пригніченим, тіштеся думкою про те, що “гірше вже нікуди”, заявляє видання The Daily Mail.

Все буде добре!

Оголосити 21 січня гіршим днем року вирішили психологи. У похмурості всього людства винні несплачені різдвяні рахунки, не втілені плани на Новий рік, і, додатково, погана погода. Доктор Кліфф Арнолл з університету Кардіфа винайшов для такого підрахунку спеціальну формулу.

Вчений в своїх розрахунках спирається на шість чинників, важливих для середньостатистичної людини. Це "погода", "борги", "кількість днів, які пройшли після свят", "кількість днів, які пройшли від провалу планів", "відчуття, що потрібно щось змінювати" і в той же час "відсутність стимулу". Найбільшою мірою вплив цих чинників посилюється 21 січня, цього року дата випала на понеділок.

При цьому Кліфф Арнолл запевняє, що більшості цих чинників, які впливають на настрій, цілком можна уникнути заздалегідь, щоб наступного понеділка не почувати себе нещасним.

Цей день, говорить психолог, можна використовувати як "трамплін" для себе, щоб надалі не відчувати незручностей і жити добре. Можна готуватися до наступного Різдва і планувати не такий великий бюджет на святкові витрати, можна кинути курити, почати якісно харчуватися або навіть змінити роботу.

Психологи також звертають увагу на ситуацію на дорогах. За даними деяких досліджень, сезонна депресія особливо впливає на водіїв, роблячи їх більш неуважними.

Але якщо хтось і може впоратись з "похмурим понеділком", то це британці, які, на думку дослідників, є найбільшими оптимістами серед людей, пише газета. Більше 85% англійців вважають, що їх чекає щасливе майбутнє.

Як заявив заступник директора Наукового центру соціальної і судової психіатрії імені Сербського Зураб Кекелідзе, до 2020 року депресія стане другим за частотою захворюванням після хвороб серцево-судинної системи.

За словами Кекелідзе, це загальна світова тенденція. Поки депресії займають п'яте місце за частотою серед захворювань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.