Москва, як завжди, знову погрожує Україні. По-братньому

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 22.01.2008 17:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4520

Міністерство закордонних справ Росії прогнозує погіршення відносин з Україною у разі вступу України до НАТО.

Про це говориться у повідомленні Департаменту інформації та преси російського Міністерства закордонних справ.

«Наша принципова позиція щодо планів вступу України до НАТО відома. Ми вважаємо, що кожна країна вільна самостійно вибирати шляхи забезпечення своєї безпеки, у тому числі, через розвиток більш тісних зв’язків з військово-політичними структурами. Це право ніхто не заперечує», - говориться у повідомленні.

Разом з тим, МЗС Росії зазначає, що «нове радикальне розширення НАТО може призвести до серйозного військово-політичного зрушення, яке неминуче зачепить інтереси безпеки Росії».

При цьому МЗС нагадує: «Росію з Україною пов’язують двосторонні зобов’язання, зафіксовані в Договорі про дружбу, співробітництво та партнерство 1997 року, відповідно до якого Сторони базують свої відносини на принципах стратегічного партнерства, зобов’язуються утримуватися від участі або підтримки будь-яких дій, здатних завдати шкоди безпеці іншої сторони».

«У цьому контексті можлива інтеграція України до НАТО серйозно ускладнить багатопланові російсько-українські відносини. Ми будемо змушені вживати адекватні заходи. Складається враження, що нинішнє українське керівництво розглядає зближення з НАТО багато в чому як альтернативу добросусідським зв’язкам з Російською Федерацією», - говориться у повідомленні.

Разом із тим, керівник Комітету Верховної Ради у закордонних справах Олег Білорус (БЮТ) вважає, що Міністерство закордонних справ України має зробити заяву у відповідь щодо заяви МЗС Росії про ускладнення російсько-українських відносин у разі інтеграції України в НАТО.

Про це він заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам.

За словами Білоруса, подібна заява МЗС Росії «є дикістю». Україна, відзначив він, є суверенною державою, і тому за волею народу вона може вступати як до СОТ, так і до НАТО. При цьому, наголосив він, Росії не варто забувати, що санкції, якими вона погрожує, «є двосторонньою штукою».

Також Білорус зазначив, що заява МЗС Росії є безвідповідальною: «На такі речі потрібно реагувати також активно». Він не виключив, що відповідну заяву прийме Верховна Рада, проте в першу чергу на це має відреагувати МЗС України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.