Бекешкіна викрила пройдисвітів і аферистів

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 23.01.2008 17:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4528

Так звані “українські соціологи”, які вчнили скандал на виборах у Грузії - виявилися насправді звичайними провокаторами, які про соціологію може, хіба що, чули із ЗМІ.

Науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна вважає провокаційною діяльність Міжнародного європейського фонду “Діалог для розвитку демократії”, який проводив спостереження та екзит-пол під час президентських виборів у Грузії.

Про це вона сказала сьогодні журналістам після прес-конференції представників фонду.

“Ці люди не мають до соціології жодного відношення. Невідомо, як вони проводять соціологічні дослідження, з ким і за які кошти. Я таку діяльність розглядаю як провокаційну, яка спрямована на те, щоб збурити людей у Грузії. Звичайно, це небезпечна діяльність”, - сказала вона.

Бекешкіна відзначила, що співзасновник фонду “Діалог для розвитку демократії” Іван Шерстюк не зміг відповісти на “природнє запитання”: з ким проводився екзит-пол, як проводили, якою є методологія. “Замість методології на їхньому сайті вивішені розмірковування, що таке екзит-пол. Очевидно, що це просто пройдисвіти, комусь їхня діяльність вигідна, але це питання відкрите. Це не питання до соціологів”, - додала вона.

Бекешкіна також зазначила, що українські соціологи одразу відреагували на діяльність цього фонду, пояснивши, що ці люди не мають жодного відношення до соціології і не можуть фахово проводити дослідження.

Перед початком прес-конференції Бекешкіна і директор фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів розповсюдили повідомлення “Демініціатив”, у якому зазначається, що під час президентських виборів у Грузії діяли невідомі в Україні організації “Загальноєвропейська справа”, “Діалог для розвитку демократії”, “Міжнародний інститут демократії”.

“Ці організації “прославилися” у Грузії проведенням міфічних соціологічних опитувань та екзит-полів, результати яких докорінно розходилися з результатами виборчих опитувань грузинських соціологічних служб та екзит-полу, проведеного грузинськими соціологічними фірмами, а також офіційними результатами виборів”, - зазначається в прес-релізі.

За інформацією фонду “Демократичні ініціативи”, результати цих проектів представляли українські “експерти” Леонід Білоусов та Шерстюк.

“Ми звертаємось до журналістської спільноти України та Грузії із закликом провести спільне журналістське розслідування щодо проведених в Грузії опитувань громадської думки та екзит-полів під час виборів Президента 2008 року”, - зазначається у повідомленні.

Проте, Міжнародний європейський фонд “Діалог для розвитку демократії” надалі має намір проводити спостереження за ходом наступних парламентських виборів в Грузії.

Про це повідомив сьогодні, на прес-конференції директор міжнародного департаменту фонду Леонід Маркусик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.