Президет Ющенко: НАТО - виключно внутрішнє питання України

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 25.01.2008 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4537

Президент України Віктор Ющенко заявляє, що інтеграція України в НАТО є суто внутрішнім питанням, що належить до безпекової політики.

Водночас Україна готова вести діалог із російською стороною з цих питань.

Так Президент прокоментував на прес-конференції в Давосі євроатлантичну інтеграцію України в контексті відносин із Росією. Спосіб вирішення такої ситуації полягає у проведенні переговорів з російської стороною.

«Я переконаний, що ми знайдемо десятки інструментів, як з повагою поставитися до взаємної проблематики і все ж таки поважати вибір однієї сторони і не вносити ускладнення у відносини», – заявив Віктор Ющенко. Він висловив упевненість, що українсько-російські переговори з даного питання приведуть до порозуміння.

Президент емоційно прореагував на питання про згортання військового співробітництва з Росією в зв’язку з наміром України приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО.

"Це є внутрішнє питання нації, як це було внутрішнім питанням для Латвії, Литви, Естонії, Польщі", - заявив Ющенко.

"Жоден крок України в цьому плані не спрямований проти третьої сторони. Якщо сусіди України відчувають дискомфорт або загрозу, ми готові обговорити це питання за круглим столом", - сказав Ющенко.

Президент Віктор Ющенко також висловив пропозицію зустрітися з представниками політичних сил, які блокують парламент в зв'язку з наміром України приєднатися до Плану дій по набуттю членства в НАТО.

"Я закликаю Партію регіонів усвідомити, що нація повинна розуміти логіку їхньої поведінки. 2,5-3 роки тому вони публічно підтримали прийняття рішення, яке відкривало дорогу аж до членства в НАТО", - сказав Ющенко.

За його словами, блокування роботи парламенту відбувається "зі спекулятивною метою, для згуртування свого електорату". "Це піар-хід і виключно популістська поведінка", - сказав Ющенко.

Ющенко також не вважає необхідним зараз проводити референдум щодо вступу до НАТО.

"Спекуляції навколо референдуму – це тема надумана. Ми десятки разів уже говорили, що мова іде про інтенсифікацію стосунків з НАТО", - сказав Ющенко.

За його словами, План дій для набуття членства в НАТО "один в один подібний" до плану дій стосунків з НАТО, який затверджував уряд Януковича.

"Референдум буде актуальним через роки, коли Україна прийде на цей рівень (вступу до НАТО). Країни, які прийняли План дій для здобуття членства, не рік, не два, і навіть не п’ять років чекали розгляду цього питання", - заявив Ющенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.