А у Москві - анти-україно-натівська істерика. Деждума б’ється у ревнощах

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 25.01.2008 17:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4538

Державна дума Росії ухвалила рішення про денонсацію в односторонньому порядку міжурядової угоди з Україною про засоби систем попередження про ракетний напад і контролю космічного простору.

Голова Комітету у справах СНД Олексій Островський, виступаючи на пленарному засіданні палати, зазначив, що виконання цієї угоди зіграло значну роль в забезпеченні стратегічної стабільності і ракетно-ядерного паритету в світі. Проте технічні ресурси об'єктів систем попередження, розташованих на території України (вузли Мукачеве і Севастополь), за даними комітету, вичерпалися ще в 2005 році, і їх подальший внесок в рішення поставлених завдань є мінімальним.

Депутат також зазначив, що ситуація з вузлами Мукачеве і Севастополь посилюється практичним самоусуненням української сторони від виконання своїх зобов'язань з підтримки їх постійної готовності. Ці обставини змусили російську сторону до пошуку альтернативних рішень, найадекватнішим з яких представляється відмова від подальшого використання Росією вузлів Мукачеве і Севастополь і, відповідно, денонсування міжурядової угоди.

У комітеті пояснюють, що рішення про денонсування не суперечить законодавству Росії: положення договору передбачає початок такої процедури будь-якою стороною з повідомленням за 12 місяців. Таким чином, угода перестане діяти відповідно до вказаного терміну.

«Вихід Росії з цієї угоди зовсім не означає згортання військово-технічної співпраці Росії з Україною, - наголосив голова комітету. - Свідоцтвом тому є угода між двома країнами про продовження терміну експлуатації одного з ракетних комплексів, що перебуває в Росії на бойовому чергуванні, головний розробник якого нині базується на території України».

Раом із тим, у Кремлі ніхто не приховував, що це рішення - відповідь на дії України щодо співпраці із НАТО.

"Зовнішньополітичний курс України усе більше орієнтується в питаннях забезпечення безпеки на подальше інтегрування в НАТО", - говориться у супроводжувальнму документі від профільного Комітету.

У зв'язку з цим Комітет вважає за доцільне при вирішенні задач СПРН основний акцент робити на використанні вузлів, розташованих на території Росії.

Раніше у п'ятницю, представляючи в Держдумі законопроект про денонсацію цієї угоди, заступник міністра оборони РФ Микола Панков заявив, що пропозиція денонсувати документ має, у тому числі, політичну складову.

"Якщо хочете, це і наша відповідь на кроки українського керівництва з форсованого вступу в НАТО", - підкреслив Панков.

Міжурядову угоду з Україною про засоби систем попередження про ракетний напад і контролю космічного простору підписано в Києві 28 лютого 1997 року.

Від “Аратти”: хвороблива реакція керівництва Росії на зовнішньополітичні кроки України, щодо зміцнення національної безпеки власної держави, свідчать про те, що у Кремлі все ще мислять категоріями СРСР, вважаючи Україну - окраїним регіоном своєї країни. Що є яскравим свідченням неадекватності сприйняття реальності, віртуальності фантазій про власну наддержавність та керівну і направляючу роль на більшій частині світу. І будь-які зіткнення цієї фантазії із реальністю - викликають неадекватну реацію - бурхливі напади психозу, агресії.

Це стосується не тільки України, а й країн Балтії, Кавказу. При тому, реалізуючи, кажучи мовою психіатрії, комплекси власної неповноцінності, кремлівське керівництво більше завдає шкоди власній країні та народу, ніж непокірним сусідам, які не переймаються репетуванням російських керманичів.

При тому, особливо в останній час Москва без будь-яких зазіхать сумління, застосовує зухвало-кримінальні методи впливу на керівництво країн, які кремлівські бонзи вважають своєю вотчиною.

Це й озброєна та фінансова підтримка кримінально-сепаратстьких формувань на Кавказі, відверта різня у мусульманських республіках федерації на суміжних територіях, улаштування масових безладь у містах Балтії, неприхована підтримка кримінально-олігархічних угруповань в Україні, примітивна газова війна, які в першу чергу, б'ють по кишенях "біомаси" так званих “патріотичних сил”, у цих країнах.

Ми вже не кажемо, що кремлівська неадекватність наносить ніщивних ударів по обороноздатності самої Росії, підриває моральний дух в її Збройних Силах. Адже, загальновідомо усім, окрім росіян, які позбавлені владою інформації, що рівень військово-політичної співпраці Росії та НАТО значно перевищує український. Але про це - свідомо замовчується на користь пропагандистському галасу про ворога №1 - НАТО.

І ми прекрасно розуміємо, що відмовляючись від РЛС загоризнтного спостереження, які є в Україні - Москва свідомо зробила дірку у системі ПРО, яку немає чим закрити. Тобто, те що пропонується - лише частково, із сумнівною якістю може вирішити проблему.

Втім, українцям, хоч і шкода сусідів, - та розуму не позичати. А станції ПРО простоювати й демонтуватися не будуть, як і ракетні комплеси. Бо вони ще послужать у системі колективної безпеки НАТО. Не проти Росії, а проти будь-якого агресора, який спробує зазіхнути на чуже.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.