В очікуванні спікера...

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 6.07.2006 21:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=455

Викривлене значення народного свята Купала, яке сьогодні святкують за християнським календарем, мабуть відзеркалило на сьогоднішні події в стінах Верховної Ради.

Пропонуємо вашій увазі короткий огляд останніх подій, що відбуваються під куполом Верховної Ради у викладі «Української правди»

ПОРОШЕНКО ПІШОВ, АЛЕ ЩЕ ВІРИТЬ У КОАЛІЦІЮ

У бюлетені для обрання спікера Верховної Ради внесено дві кандидатури – лідера соціалістів Олександра Мороза та члена Партії регіонів Миколи Азарова.

Про це повідомив головуючий на засіданні парламенту Іван Бокий.

Член "Нашої України" Петро Порошенко у своєму виступі підтвердив зняття своєї кандидатури на цю посаду.

Водночас він висловив сподівання на збереження помаранчевої коаліції.

"Мені дуже шкода, що мене не почув не тільки Бокий, але й Мороз про те, що коаліція і підписи, які кожен депутат поставив (під коаліційною угодою), станом на зараз ще існує", - сказав він.

"Я впевнений, що за якийсь час з цієї трибуни буде процедура обрання голови Верховної Ради. І я сподіваюсь, що це буде кандидат від коаліції. Не закриваємо книгу нашої помаранчевої коаліції", - закликав Порошенко.

ТИМОШЕНКО ВТРАТИЛА МОВУ ЧЕРЕЗ МОРОЗА

Один з лідерів БЮТ Олександр Турчинов звинувачує Соцпартію у порушенні домовленостей у форматі трійки.

"Мені дивна позиція СПУ, оскільки ми з ними домовлялися про інші речі", - сказав Турчинов.

Він пообіцяв, що під час голосування за кандидатуру Мороза члени БЮТ не братимуть бюлетенів.

Також один з лідерів БЮТ сказав, що нинішні події є сценарієм Партії регіонів.

"Якщо комуністи, соціалісти і Партія регіонів об'єднаються під час голосування, то це буде заявою на інший формат коаліції. Такий розвиток подій є реальним", - зазначив Турчинов.

"Всі домовленості, досягнуті трійкою, порушуються соціалістами", - підкреслив він.

Турчинов також сказав, що БЮТ "шокований порушенням регламенту з боку Партії регіонів", оскільки після обіду, за його словами, не можна було голосувати за продовження вечірнього засідання парламенту.

Водночас сама Юлія Тимошенко відмовилася коментувати журналістам нинішню ситуацію.

"No comments", - сказала Тимошенко, додавши: "Дайте мені самій зрозуміти, що відбувається".

МОРОЗ ОГОЛОСИВ СЕБЕ ЄДИНИМ ПОРЯТУНКОМ ПАРЛАМЕНТУ, А АЗАРОВ – ПОРЯТУНКОМ РОСІЯН

Кандидат у спікери Микола Азаров в разі обрання обіцяє забезпечити відповідний статус російській мові, а Олександр Мороз – об'єднати парламент.

Про це вони заявили у заключному слові кандидатів у спікери.

Вийшовши на трибуну парламенту, Азаров подякував за добрі слова однопартійцям і тим, хто висловив критику на його адресу.

Він пошкодував тих, хто ганьбив його за незнання української мовив і нагадав, що і Тарас Шевченко говорив більшу частину життя російською мовою.

Він також пообіцяв зробити все можливе, щоб всі російськомовні українці мали змогу говорити своєю рідною мовою.

У свою чергу Олександр Мороз у своєму виступі зазначив, що не побажав би нікому бути на його місці.

Він ще раз на своє виправдання заявив, що "конструкція Тимошенко-Порошенко була зроблена для того, щоб зруйнувати цю коаліцію".

Він також заявив, що, хоч його рішення і не сподобається президенту, він запевняє, що його партія є його надійною опорою.

"Я не хочу бути керівником парламенту, де сектори ворогують. Але я знаю, що окрім мене ніхто його не об'єднає", - закінчив свій виступ Мороз.

АЗАРОВУ ДАЛИ ОБРАТИ, ЧИ Є ВІН ГОСТЕМ, ОКУПАНТОМ ЧИ ЗРАДНИКОМ

Фракція блоку Юлії Тимошенко відмовилась брати участь в обговоренні кандидатур на посаду спікера Верховної Ради, а "Наша Україна" просить не брати участь у голосуванні.

"В зв’язку з тим, що Петро Порошенко зняв свою кандидатуру, для нас немає сенсу брати участь в обговоренні кандидатури на посаду спікера", - зазначив депутат від БЮТ Микола Сивульський.

Інший депутат від БЮТ зазначив, що в зв’язку із висуненням кандидатури Мороза на цю посаду коаліції більше немає. "Немає коаліції, не вважаю за доцільне обговорювати кандидатуру", - зазначив він.

Від БЮТ також виступив депутат Віктор Таран-Терен який, звернувшись до кандидата від Партії регіонів Миколи Азарова і комуністів, нагадав слова Карла Маркса:

"У вільній незалежній державі недержавною мовою може говорити лише окупант, гість або зрадник (в оригіналі - полонений - прим. "Аратти"). Хочу запитати, пан Азаров, хто він для цієї держави? І чи можна цій людині доручити керувати вищим законодавчим органом держави", - зазначив він.

Водночас депутат від "Нашої України" Володимир Стретович закликав прихильників коаліції не брати бюлетенів.

В той же час депутат від фракції СПУ Василь Волга зазначив, що лише Мороз зможе об'єднати дві половини залу.

«РЕГІОНИ» МОЖУТЬ ПРОГОЛОСУВАТИ ЗА МОРОЗА?

Заступник голови фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов не виключає, що Партія регіонів може підтримати кандидатуру лідера СПУ Олександра Мороза.

Так в ефірі 5 канала він зазначив, поява Мороза у списку кандидатів на посаду спікера ВР поставила його партію "перед необхідністю оцінити всі плюси та мінуси".

За його словами, в такій ситуації, що склалася, симпатії Партії Регіонів "цілком можливі".

Він також припускає переформатування парламентської коаліції.

"Я припускаю, що у Верховній Раді може відбутися переформатування більшості. Я вважаю це кроком уперед. Більш ефективною для сьогоднішньої України була би коаліція в складі Партії регіонів, СПУ і комуністів, а також частини депутатів з БЮТ при певних конкретних голосуваннях", - сказав він в інтерв'ю журналістам у четвер.

Депутат вважає, що у випадку формування нової коаліції буде "передчасно говорити про кандидатуру прем'єра", оскільки буде потрібно скласти новий коаліційний договір і "вирішувати питання, які не вдалося "на троих сообразить" в рамках коаліції демократичних сил".

Він висловив думку, що спікера буде обрано у четвер.

Говорячи про позиції БЮТ, який відмовляється брати участь у голосуванні, Кушнарьов відзначив, що БЮТ у такому випадку виграє більше, ніж ті, хто критикує Олександра Мороза.

Він також висловив думку, що в Юлії Тимошенко немає шансів стати прем'єр-міністром за нинішнього розміщення сил у парламенті. "Невже ви думаєте, що Порошенко, не будучи спікером, буде голосувати за Тимошенко!", - сказав депутат.

Кушнарьов додав, що "Наша Україна" буде голосувати тільки в тому випадку, якщо "будуть упевнені, що вона не буде затверджена".

Водночас член Партії регіонів Тарас Чорновіл не виключає можливості створення коаліції між Партією регіонів, Соцпартією і "Нашою Україною".

"Ми зараз ще подивимося, яка буде ситуація з "Нашою Україною". Якщо там не будуть занадто сильні відцентрові рухи, то це буде дуже серйозна і могутня коаліція за участі "Нашої України", Партії регіонів і Соцпартії. У гіршому варіанті це буде коаліція з Партією регіонів і лівими двома партіями (КПУ і СПУ)", - сказав він.

Чорновіл також відзначив, що у випадку створення нової коаліції за участі Партії регіонів Віктор Янукович може стати прем'єр-міністром.

В.ЮЩЕНКО НЕ ПОЇХАВ В ПИРОГОВО СВЯТКУВАТИ ІВАНА КУПАЛА

Президент України Віктор Ющенко не поїхав в Пирогово святкувати Івана Купала. Про це повідомила прес-служба президента.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.