Тимошенко запропонувала ЄС разом будувати газопровід в обхід Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 30.01.2008 03:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4551

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко запропонувала Європейському Союзові бути партнером у реалізації проекту Білий потік з постачань газу в Європу.

28 січня, виступаючи в Брюсселі на засіданні Комітету з питань іноземних справ Європарламенту, Тимошенко запропонувала Євросоюзу збудувати новий газопровід White Stream (Білий потік).

Тимошенко зазначила, що “сьогодні існує проект, який підтримується ЄС - Набукко. Але ми хотіли б запропонувати розглянути проект Білий потік, що проходить через територію України і також виконує функцію диверсифікованості постачання газу в Європу. Цей проект може бути більш економічно ефективним, і ми хотіли б, щоб Україна і ЄС були партнерами в його реалізації”, - сказала Тимошенко.

Вона нагадала, що раніше була створена донорська група, яка допоможе акумулювати кошти, необхідні для модернізації та реформування системи постачань російського газу в Європу через територію України.

Прем'єр повідомила, що конференція донорів пройде найближчим часом і "дасть можливість Україні одержати значну технічну і фінансову підтримку».

Тимошенко підкреслила, що Україна і Євросоюз мають спільний інтерес зі створення могутніх систем диверсифікованості постачань енергоресурсів.

Також вона зазначила, що Україна і ЄС можуть мати спільні проекти і з постачань ядерного палива.

28 січня, виступаючи в Брюсселі на засіданні Комітету з питань іноземних справ Європарламенту, Тимошенко запропонувала Євросоюзу збудувати новий газопровід White Stream (Білий потік).

Ідея Білого потоку (White Stream) полягає в будівництві газопроводу з Туркменістану через Азербайджан у грузинський порт Супса, і потім по дну Чорного моря через Крим у напрямку Європейського Союзу.

Уперше Тимошенко висунула ідею створення газопроводу White Stream ще в 2005 році.

Після зустрічі з Тимошенко комісар з питань зовнішньої політики і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер заявила про намір 14 лютого відвідати Київ у рамках міжнародної конференції на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС і країн Чорноморського регіону Black sea energy.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.