Президент у відставці. Путін може податися на місце Медвєдєва, у Газпром

Автор/джерело -  © newsru



Дата публiкацiї - 30.01.2008 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4553

Володимир Путін може після виборів Президента очолити раду директорів “Газпрому” замість першого віце-прем'єра і наступника Дмитра Медвєдєва, який зараз займає цей пост.

Сьогодні закінчується термін подачі заявок від кандидатів в раду директорів "Газпрому". Список буде затверджений 4 лютого, а джерела "Комерсанта" стверджують, що в монополії чекають Путіна.

Медвєдєва, який має 2 березня стати президентом Росії, в списку не буде. Ще в грудні він пояснив, що покине пост розділу ради директорів "Газпрому" у разі обрання на посаду Глави держави - закон не дозволяє суміщати посади.

Тоді ж експерти припустили, що найбільшу газову монополію може очолити нинішній президент Путін - людина, що пообіцяла стати прем'єром при президентові Медвєдєві.

Проблема 2 березня: "Газпрому" знадобиться тимчасовий голова

Втім, раніше сам Путін відхрещувався від керівництва "Газпромом". Коли на зустрічі з журналістами в Кремлі в 2006 році кореспондент "МК-заполярьє" задав йому питання, чи не хоче він після відходу з поста президента очолити компанію, російський лідер відповів: "Спасибі за пропозицію по працевлаштуванню. Я навряд чи зможу очолити яку-небудь бізнес-структуру: ні по характеру, ні по попередньому моєму життєвому досвіду бізнесменом себе не відчуваю".

"Комерсант" стверджує: неофіційно багато співбесідників недвозначно натякали, що за монополією наглядатиме особисто Володимир Путін, який після виборів може очолити уряд. На цьому тлі всі інші кандидатури здавалися вже неістотними.

"Для нас зараз головне питання, Путін або не Путін", - заявив представник одного із західних акціонерів "Газпрому". Втім, зараз в режимі надзвичайної таємності тримають навіть незавершений список, який належить затвердити 4 лютого.

Рада директорів складається з десяти осіб, з них чотири - від держави, чотири - від самого "Газпрому" і два - незалежні. За даними "Комерсанту", цьогорічний список кандидатів набагато більше торішнього - в ньому вже 42 прізвища і чекають ще (минулого року було 26). Термін подачі нових кандидатур закінчується опівночі. Вже декілька років основні інтриги навколо складу ради стосувалися незалежних директорів.

Прем'єр-міністрам керівництво держкомпаніями не заборонялося. Наприклад, Михайло Фрадков очолював наглядову раду Зовнішекономбанку.

Нагадаємо, Медвєдєв очолює раду директорів "Газпрому" з 2000 року. У 2001 році він на рік поступився звільненому главі правління концерну Рему Вяхірєву.

Проблема 2 березня

Залишається незрозумілим, хто замінить Медвєдєва з 2 березня по 27 червня, коли пройдуть річні збори акціонерів "Газпрому", які і затвердить новий склад ради директорів. До того часу очолювати раду може лише хтось з нинішніх членів.

Джерело "Вєдомостей", близьке до Кремля, в грудні, заявило, що спочатку раду може очолити "технічний кандидат", а потім - Путін.

На вирішення цієї проблеми у держави може піти значно більше часу, ніж на затвердження "наступника", вважає "Комерсант".

Політолог Дмитро Бадовській відзначає, що в Росії немає закону про президента, який розшифровував би його конституційні повноваження у всіх нюансах, тому багато питань "залишаються в сірій зоні".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.