Навколо заарештованого Могилевича розгортаються детективні історії

Автор/джерело -  © newsru



Дата публiкацiї - 30.01.2008 18:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4557

Власникові мережі магазинів “Арбат Престиж” Володимиру Некрасову і консультантові Сергію Шнайдеру (відомому також як Семен Могилевич) в середу офіційно пред'явлені загальні звинувачення - в ухиленні від сплати податків.

Крім того, стало відомо, що датська преса знайшла зв'язок між розшукуваним ФБР Могилевичем і Некрасовим, причому сенсаційний: нібито Некрасова в Копенгагені "киданули" на 20 млн. доларів, і він найняв кілерів. Тепер конфлікт залагоджує давній повірений Могилевича Гордон Зєєв.

Нагадаємо, Могилевич категорично заперечує те, що хоч якось пов'язаний з "Арбат Престижем", хоча припущення про це висував "Комерсант". Інформація про те, що авторитетний бізнесмен Могилевич - реальний власник парфюмерної компанії є і у данської Erhrerst Bladett.

Датські ЗМІ дізналися, навіщо Гордон Зєєв прибув до Копенгагена. Jyllands Posten стверджує, що Зєєв - давній повірений Могилевича - приїхав туди за дорученням "Арбат Престижу" шукати тих, хто вкрав у Некрасова 20 млн. доларів в його "податковій гавані" - зареєстрованій в столиці Данії фірмі Arbat Prestige Holding. За даними данської преси, незадовго до арешту Некрасов і сам приїжджав до Копенгагена, щоб заявити в поліцію на "двох російських гангстерів", що вкрали гроші.

За повідомленням данської газети Jyllands Posten, Зєєв найняв відоме приватне детективне бюро UIP Consult для розшуку шахраїв. Агентство швидко вийшло на одного з тих, кого розшукував Гордон Зєєв. Примітно, що в UIP Consult підтвердили, що Зєєв звертався до них за допомогою, назвавши його при цьому "адвокатом "Арбат Престижу". У минулий понеділок детективи відмовилися вести цю справу, оскільки у данської поліції є підозри про існування замовлення на вбивство розшукуваних людей.

Газета "Московський кореспондент" стверджує, що в редакції є лист сищиків з цього агентства, адресований вірогідному зловмисникові. Основний сенс листа зводиться до пропозиції про зустріч "для з'ясування обставин справи". А Erhrerst Bladett до того ж указує, що поліція попередила зловмисників: їх збираються ліквідовувати, і для цієї мети "якимись росіянами" вже найнятий вбивця.

При цьому, за повідомленням данського економічного порталу EPN московський адвокат Володимира Некрасова Олександр Добровінській відкинув інформацію данської поліції про вбивство, яке готувалося.

В понеділок найбільша датська адвокатська фірма Plesner розірвала контракт з Некрасовим - його інтереси Plesner представляли в Данії. Скандальний розрив відносин співпав з повідомленнями в данській пресі про те, що місцева поліція попередила одного із зловмисників про можливий підготовлюваний замах.

"Тиха гавань" для капіталів Некрасова

У 2006 році Владимир Некрасов мав "тиху гавань" для своїх капіталів в Данії. Він до цих пір числиться директором данської компанії Arbat Prestige Holding, офіс якої знаходиться в центрі Копенгагена.

Британська Financial Times раніше повідомляла про те, що Гордон Зєєв є адвокатом авторитетного підприємця Семена Могилевича. У Копенгагені Гордон Зєєв виступав від імені своїх поручителів з російської компанії "Арбат Престиж".

Як затверджує "Московський кореспондент", фірма була зареєстрована в 2006 році за участю двох людей: якогось Стіва Даннехольма і раніше судимого за тяжкі злочини Мікаеля Валевські. Видання повідомляє, що справжнє ім'я Стіва Даннехольма - жителя Копенгагену, що раніше працював в шведському місті Мальме, - Іван Кошелєв. Він, як і Мікаель Валевські, народився в СРСР.

Справжнє ім'я Валевського - Михайло Шалахин. Він народився в Україні, вчився в танковому училищі. Приїхавши в Данію на початку 1990-х, він змінив документи і став зватися Мікаель Траструп. Саме під цим ім'ям він був тричі судимий, зокрема за співучасть у викраденні людини і здирство, потім за махінації з кредитними картками. У дискотеці "Сибір" під Копенгагеном, що належала йому колись, поліція виявила склад зброї: автомати Калашникова, Узі, боєприпаси і навіть бейсбольні біти.

Останніми роками Мікаел Валевській-Шалахин займався реєстрацією компаній в Копенгагені для "нових рускіх", пропонуючи їм зручні податкові схеми. З вересня він знаходиться в міжнародному розшуку, а данська газета Erhrerst Bladett стверджує, що він знаходиться в Москві, де видає себе за відомого данського адвоката і фінансового консультанта по датському податковому законодавству.

В даний час відносно Даннехольма-Кошелєва і Мікаеля Валевські-Шалахина датська поліція проводить нове кримінальне розслідування. За повідомленням данських газет, саме на цих двох людей Володимир Некрасов подав заяву в поліцію Копенгагена, в якій звинуватив їх в крадіжці з свого рахунку 20 млн. доларів.

Гордон Зєєв - повірений Могилевича
І
м'я Могилевича вперше спливло в пресі у зв'язку з експортом газу на Україну. З нинішнім посередником Rosukrenergo Могилевича нічого не зв'язує, хоча "Комерсант" і стверджував, що той особисто був присутній на підписанні контракту з Україною.

Значно більше інформації в ЗМІ з'являлася з приводу діяльності попереднього посередника - компанії Eural TG, яка контролювала експорт туркменського газу в Україну до початку 2005 року.

"Новая газєта" писала: "Власником компанії (Eural TG) виступає якийсь Зєєв Гордон, а її представником в Туркменії, Узбекистані і Казахстані - український бізнесмен Дмитро Фірташ. Обидва, виявляється, пов'язані з бизнес-имперією Могилевича, причому вельми тісно. Так, Фірташ очолює компанію Highrock Properties Ltd., а фінансовий директор її "материнської" ізраїльською Highrock Holdings Ltd. - Ігор Фішерманн, що займає також посаду віце-президента Arigon Ltd,., головної компанії Могилевича". Ясно, втім, що Зєєв був не "власником", як пише НГ, а номінальним утримувачем чотирьох акцій. Крім того, Зєєв допоміг створити в Ізраїлі компанію Highrock Properties.

Гордон заявив The Financial Times, що вважає Могилевича своїм клієнтом і іншому. Фірташ заявив, що його відносини з Гордоном ніяк не зв'язані з відносинами Гордона з Могилевичем. За словами Фірташа, у Гордона багато російськомовних клієнтів. "Коли я запитав Гордона: "Навіщо тобі треба працювати з Могилевичем?" – він відповів: "Слухай, Діма, це мій бізнес. Ти торгуєш газом, а я адвокат у кримінальних справах".

Eural TG - темний посередник

Eural TG працювала на ринку з січня 2003-го і стала знаменита у вузькому колі експертів своєю повною непрозорістю. За перший рік своєї роботи Eural TG, зареєстрована в селищі Чабди чотирма фізичними особами з мінімальним статутним капіталом і рахунком в Raiffeisenbank, змогла реалізувати туркменського газу на запаморочливу суму, ніде особливо не засвітившись в митних документах. Щоб зрозуміти масштабність цього бізнесу, слід нагадати, що щорічно Україна купувала в Туркменістані близько 36 млрд. кубометрів газу.

До початку 2005 року Туркменістан продавав Україні газ по 44 долари (з початку 2005 року - по 58) за тисячу кубометрів. Таким чином, до цього року річний українсько-туркменський контракт на закупівлю газу коштував близько 1,6 млрд. доларів.

Практично весь газ Туркменістану продавала Eural TG, яка отримувала в оплату нібито за транзит (зрозуміло, що по мережах "Газпрому") близько 14 млрд. кубометрів газу. Цей газ за межами України ETG продавала філіалу "Газпрому" - "Газекспорту", який, у свою чергу, продавав цей товар своїм постійним клієнтам в Європі, - Ruhrgaz, Wintershall і іншим. Чому тим же не міг зайнятися сам "Газпром", абсолютно незрозуміло.

У публікаціях деяких ЗМІ колишня структура транспортування туркменського газу Eural TG була міцно пов'язана з діяльністю такої одіозної особи, як Семен Могилевич (оголошеного США в міжнародний розшук за махінації з цінними паперами).

Скомпрометована компанія не могла продовжувати своє існування на ринку. Система була наново "перезавантажена", і на ринку з'явився новий оператор - Rosukrenergo. Журнал "Експерт-Україна" повідомляв, що ряд менеджерів Eural TG перейшли на роботу в Rosukrenergo.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.