Кримчанам показали дивовижну колекцію Президента

Автор/джерело -  © «Музейний портал України»



Дата публiкацiї - 6.07.2006 22:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=458

У понеділок в Сімферополі в Кримському республіканському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Кольори і мелодії українського свята» з приватної колекції президента України Віктора Ющенка, а також приватних зборів Петра Гончара, Лідії Лихач, Олега Пінчука і Василя Вовкуна.

Розважав присутніх лідер групи "Мандри" Хома, який живцем виконував свої пісні під акустичну гітару.

Зрозуміло, відвідувачів виставки цікавили в першу чергу експонати з приватної колекції президента. Кримчани з неприхованим інтересом роздивлялися жіночі костюми, сорочки, свічники, скрині, ступки, торби, пояси, рушники, ікони й інші предмети, що зібрані Віктором Ющенком. Особливої уваги удостоїлися розкішний килим гігантських розмірів і кругле пристосування з дерева, що нагадує колесо, на якому була безліч вишитих стрічок.

Як пояснила одна з організаторів виставки, директор київської "Родовід-галереї" Лідія Лихач, цей предмет під назвою "жень", зроблений в кінці ХIХ століття в Поліссі, виконував функцію підйомного крана, за допомогою якого будували будинки.
Пані Лихач відкинула припущення про те, що предмети з колекції президента були спеціально включені в експозицію виставки для залучення уваги більшої кількості відвідувачів.

За словами пані Лихач, "Родовід-галерея" у середині 1990-х років проводила декілька виставок української старовини з приватних колекцій, на яких "майже завжди" був присутній пан Ющенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.