Несподівана спадщина

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 4.02.2008 22:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4583

У Єгипті дружина галантерейника Мухамеда Ізмаїла виявила у скриньці, залишеній чоловікові в спадщину дідом, монету, вартість якої експерти оцінили більш ніж у десять мільйонів доларів.

Дорогоцінна монета була знайдена дружиною Мухамеда Ізмаїла, Фатімою, коли вона перебирала старі речі у комірчині. Жінка натрапила на невелику коробочку, у якій лежала стара монета й, незважаючи на бруд та пил, блищала як золота.

Фатіма віддала знахідку чоловікові, а той відніс монету для оцінки місцевим нумізматам. Оглянувши монету, фахівці на превеликий подив крамаря, повідомили його, що знахідка дуже схожа на знаменитого американського золотого подвійного орла й може коштувати мільйони доларів.

Для того щоб з'ясувати все-таки справжню вартість спадщини, Ізмаїл відвіз монету до столиці, де кращі фахівці підтвердили, що дідусь залишив онукові в спадщину унікальну історичну цінність. Золоті монети вагою 33 грама й вартістю 20 доларів чеканилися в США в 1850 році. Вони використовувалися для розрахунків між фінансовими компаніями й банками й у широкий обіг не випускалися.

Пізніше США припинили випуск цих золотих монет, їх також поступово вилучили з обігу й переплавили. Монети, які залишилися до цього часу, зберігаються в американських музеях.

Фахівці вважають, що виявлений у Єгипті подвійний орел може походити з колекції монет, подарованих Теодором Рузвельтом королю Єгипту Фаруку. Востаннє така монета була знайдена у приватного власника 23 роки тому у Великобританії. І тоді її продали більш ніж за 7,5 мільйони доларів.

На сьогодні така монета може коштувати 15 мільйонів доларів. На аверсі цієї монети зображена статуя Свободи в обрамленні 13- ти зірок, які символізують 13 перших американських штатів, а реверс прикрашає геральдичний орел.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.