Тимошенко доручила МЗС та НАК “Нафтогазу” позбутися посередників

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 5.02.2008 23:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4591

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко доручила Міністерству закордонних справ і НАК “Нафтогаз України” розпочати переговори з країнами-постачальниками про перехід на прямі поставки природного газу в Україну.

Про це вона повідомила під час наради з фінансового стану «Нафтогазу України» у Кабінеті Міністрів.

«Міністерству закордонних справ, НАК «Нафтогаз України» при участі Прем’єр-міністра розпочати переговори з країнами-постачальниками про перехід на прямі угоди «Нафтогазу України» з цими країнами щодо поставок газу без участі структур-посередників», - зачитала Тимошенко перший пункт протокольного доручення за підсумками даної наради.

Крім того, Тимошенко доручила Службі безпеки та Генпрокуратурі розслідувати обставини укладання контрактів НАК з компанією «РосУкрЕнерго» від 2004 року, а також доручила правоохоронним органам проаналізувати щодо порушень законодавства закупівлі, здійснені компанією у 2004-2007 рр.

Також було доручено Мінфіну, Мінекономіки та «Нафтогазу України» перевірити стан кредиторської та дебіторської заборгованості компанії, проаналізувати умови, на яких залучалися компанією і її дочірніми структурами кредити останніми роками.

Як повідомлялося раніше, компанія «РосУкрЕнерго» є ексклюзивним постачальником газу в Україну, реалізуючи його українським споживачам через «Укргаз-Енерго».

50% «РосУкрЕнерго» належить російському газовому монополістові компанії «Газпром», 45% - нібито українському бізнесменові Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсину.

«Нафтогаз України» є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим добувачем і продавцем газу та найбільшим добувачем нафти в Україні.

Проте, із появою РУЕ на українському ринку та утворення під тиском Росії спільної кампанії та підписання урядом Януковича завідомо не вигідних Україні договорів, позиції українського державного монополіста на внутрішньому ринку практично зведені нанівець.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.