Щоб зупинити трамадольну епідемію на сході - треба виконувати закон

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.02.2008 14:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4594

Трамадольна епідемія у східних регіонах України напряму пов'язана із бізнес-інтересами далеко не рядових членів ПР та їхнім впливом на регіональну владу.

Нещодавно міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив про необхідність негайно покінчити із "трамадольною епідемією" на Донбасі.

"Трамадольна епідемія викликана двома речами. По-перше, це необґрунтоване перевиробництво трамадолу в країні та імпорт цієї речовини. По-друге – абсолютно безконтрольне розповсюдження через аптеки. Я сам робив розслідування, наскільки легко купити трамадол в аптеці. Виявилося, що це все одно, що купити валідол або аспірин", - прокоментував міністра народний депутат Володимир Ар’єв.

Між тим, проблема має чіткі соціальні наслідки.

"Трамадол - перший крок до героїну, й не зважаючи на це, розповсюдження трамадолу зараз ніяк не контролюється. Тому що є люди, зацікавлені в виробництві трамадолу: вони були в Міністерстві охорони здоров'я ще до помаранчевої революції, залишилися там, "розцвіли" в останній час перед зміною влади й формуванням нового уряду", - сказав народний депутат.

І є ті, хто прямо зацікавлений не тільки у її невирішенні, а й поширенні.

"На цій проблемі наживаються й виробники трамадолу, ау Верховній Раді, якщо подивитися фракцію Партії регіонів, можна знайти людей, які є власниками фармкомбінатів,що виробляють трамадол. Це щось на зразок тотальної вакцинації: вони виробили продукт, їм треба його розповсюдити. Потреба трамадолу в Україні – кілька мільйонів одиниць, а виробляється у двадцять разів більше. Куди це йде – для хворих? Ні, це йде для молоді, яка потім переходить на більш важкі наркотики", - вважає Ар’єв.

Між тим, насправді порядок, навести - просто. Як що є бажання влади, звісно.

"Порядок у ліцензуванні, виробництві, розповсюдженні трамадолу можна навести за тиждень, тому що законодавчабаза для цього є, трамадол уже віднесений до отруйних засобів, які не можуть продаватися в аптеках без рецепта. Якщо зараз зробити "облави" в аптеках, почати контролювати виробництво отруйних і небезпечних речовин, як це прописано в законодавстві – за тиждень буде наведений порядок", - впевнений народний депутат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.