Виборчий лохотрон. У Росії набирає обертів антиукраїнська істерія

Автор/джерело -  © УНІАН, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.02.2008 19:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4610

Державна дума Російської Федерації планує підготувати звернення до Верховної Ради України щодо дискримінації російського бізнесу в Україні.

Про це йдеться в повідомленні Управління зі зв'язків із громадськістю і взаємодії зі ЗМІ Держдуми РФ.

Зокрема, в повідомленні наголошується, що 7 лютого 2008 року Комітет у справах СНД і зв`язках із співвітчизниками Держдуми Росії провів розширене засідання, на якому була обговорена проблема дискримінації російського бізнесу в Україні і заходи із захисту прав і інтересів російських підприємців.

«Актуальність обговорюваного питання обумовлена останніми подіями в Україні, де, як нам вважається, починається нова хвиля процесу, що іменується реприватизацією», - сказав голова Комітету Олексій Островський. Він зазначив, що вперше про це заговорили кілька років тому, коли був створений прецедент із «Криворіжсталлю». За його словами, з часом пристрасті дещо стихли. «Але після недавніх кардинальних змін у виконавчій владі України, схоже, дані процеси будуть відновлені», - сказав Островський.

За його словами, все це можна вважати внутрішньою справою сусідньої країни, коли б не одна обставина. Зокрема, підкреслив він, у довгому «списку ризику» підприємств намічених до реприватизації чимале місце займають бізнес-структури зі значною часткою російського капіталу. Більш того, зазначив Остовський, події останніх днів показують, що саме вони стають головною мішенню української влади, налаштованої на зміну, причому заднім числом, правил гри держави і великого бізнесу. Як приклад російський депутат назвав Кременчуцький НПЗ, Запорізький алюмінієвий комбінат, завод "Луганськтепловоз". «Всі вони мають пряме відношення до російського бізнесу в Україні, оскільки значні частки акцій цих підприємств належать російським інвесторам», - сказав Островський.

За його словами, все більш актуальним стає питання визначення ролі і місця держави в процесі здійснення транснаціональної діяльності російських компаній у реальному секторі зарубіжних економік, і перш за все, в Україні. «Ефективна реалізація такого підходу повинна базуватися на дієвій системі державного сприяння транснаціональній діяльності російського приватного капіталу за кордоном і передбачати наявність широкого набору інструментів підтримки - від інформаційного і дипломатичного супроводу російських інвестицій до фінансового сприяння цьому процесу», - вважає він.

Островський повідомив, що найближчим часом Комітет планує винести питання про дискримінацію російського бізнесу в Україні на розгляд Державної думи РФ. Зокрема, передбачається підготувати звернення Держдуми до уряду Росії і депутатів Верховної Ради України.

Українські парламентарі не здивувалися

"У Росії в розпалі виборча кампанія, і тому сьогодні для політиків цієї країни важливо знайти спільного ворога ззовні. На жаль, у якості ворога російський політикум вибрав Україну, і наші стосунки з цієїю країною стають усе більш напруженими. Це видно і по заявах - щодо НАТО, газу чи російського бізнесу", - прокоментував цю подію народний депутат від фракції "Наша Україна - Народна Самооборона", член Комітету з питань бюджету Павло Жебрівський.

"Жодних утискань російського бізнесу в Україні ніколи не було, оскільки ті бізнесмени, які хочуть працювати, вкладають гроші і працюють. Що стосується реприватизації підприємств із часткою російського капіталу, то до росіян не буде жодних питань, якщо вони діятимуть згіно чинного українського законодавства, згадайте "Криворіжсталь", Пінчука та Ахметова. Там, де інвестори не збираються виконувати свої зобов’язання, безумовно, вони будуть притягнуті до відповідальності, а це не є утисками", - сказав депутат.

"Українська влада не буде розрізняти, український це бізнесмен, російський чи англійський. Якщо він працює, виконує свої зобов’язання, то ми будемо його вітати і робити все, аби зробити Україну привабливою для інвестицій. Але розрізняти інвесторів за кольором шкіри чи національністю Україна не збирається, і нічого, крім чергового витка напруженості в стосунках між Україною і Росією, звернення Думи не принесе", - сказав Павло Жебрівський.

"Де ви бачили, щоб українські компанії були так представлені в Росії, так як тут російський бізнес? Це український бізнес у Росії почувається дуже тяжко, а у нас - засилля російського капіталу", - сказав у коментарі нардеп ВР Клименко.

"Зрозуміло, коли державний пакет було придбано у тіньовий спосіб, без проведення конкурсів і за заниженою ціною, рішення Кабінету міністрів щодо того заводу є цілком зрозумілим. Але в саме слово "дискримінація" неприпустиме у таких висловлюваннях. Дискримінація означає позбавлення людей якихось їхніх прав, а такого не відбувається. Якщо ж хтось у непрозорий спосіб займається бізнесом, а держава до нього застосовує ті чи інші засоби, то це цілком природно і зрозуміло", - наголосив депутат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.