Навколотрубна істерія під ширку. “Газпром” телеграфував гаранту ультиматум: гроші, або соло на крантиках

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 9.02.2008 22:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4611

Сьогодні на адресу Президента України Віктора Ющенка надійшла урядова телеграма з Москви від голови правління компанії “Газпром” Олексія Міллера, який просить Главу держави сприяти у врегулюванні проблемних аспектів українсько-російських відносин у сфері газопостачання.

Про це повідомив керівник президентського Секретаріату Віктор Балога.

Зокрема, у документі російська сторона закидає НАК «Нафтогаз України» несанкціонований відбір газу з магістральних газопроводів і затримку з оплатою за спожиті ресурси. У телеграмі викладено обставини, які призвели до виникнення цієї ситуації, та повідомляється про вже пред’явлену «Нафтогазу України» офіційну вимогу до 12.00 за московським часом 11 лютого невідкладно погасити накопичену заборгованість і оформити належні документи.

В іншому разі, інформує Міллер, подачу російського газу для українських споживачів буде припинено, а далі – обмежено постачання також і газу з Центральної Азії. «Газпром» наполягає на необхідності вжиття термінових заходів щодо безумовного виконання «Нафтогазом» договірних зобов’язань щодо відбору газу та його оплати.

Як вказав у телеграмі Міллер, російська сторона усвідомлює, що це звернення до Президента України не відповідає дипломатичному протоколу, але апелює до Глави держави з огляду на «критичне становище» і просить його посприяти в урегулюванні проблеми.

За словами Балоги, Президент одразу ж передав одержану з Москви телеграму Прем’єр-міністру Тимошенко.

У супровідному листі Глава держави зобов’язав керівника українського уряду до кінця неділі, 10 лютого забезпечити підписання всіх необхідних документів між «Нафтогазом України» і російською стороною щодо поставок газу та розрахунків за нього. Президент визначив, що Прем’єр-міністр повинна особисто контролювати вжиття всіх необхідних заходів і доповісти про виконання цього доручення.

Керівник президентського Секретаріату відзначив, що лише вчора Глава держави у своїй телеграмі звертав увагу Тимошенко на оголошені «Газпромом» наміри припинити з 11 лютого постачання газу в нашу країну та вимагав вжити вичерпних заходів для гарантування безперебійного надходження енергоресурсів.

«Сьогоднішнє доручення Президента урядові – останній імпульс до конкретних дій. Зволікати не можна», – сказав Балога.

Як повідомлялося раніше, російська сторона висунула до НАК «Нафтогазу» претензії про нібито існуючу заборгованіть у розрахунках за спожитий газ. Між тим, українська сторона неодноразово наголошувала, що якщо заборгованість і є, то між РУЕ та Газпромом, також категорично заперечуючи факт відбору газу із ПГС України, наголошуючи, що споживання палива не перевищує ліміти, обумовленні контрактами.

За даними українських газотранспортних служб «Нафтогазу», обсяги газу, на яких наголошує російська сторона, були експортовані РУЕ західним споживачам, а не споживачам України. Що офіційно підтвердив глава «Нафтогазу» Олег Дубина.

Проте, як очевидно, у Москві цього ніхто чути не бажає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.