“Я - не я, і хата - не моя” - загадкова свистопляска Росії коло газової труби

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 10.02.2008 21:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4613

Росія офіційно підтвердила, що газ в Україну не постачає, але гроші, між тим, за непоставлений газ, вимагає.

За словами Іванова, першого віце-прем'єра РФ "зараз загрози відключення поставок газу в Україну немає". "Росія свій газ Україні взагалі не продає і ніяких контрактів з цього приводу немає. Україна одержує середньоазійський газ, а Росія одержує гроші з України тільки за транзит", - сказав він у Мюжені в інтерв'ю журналістам.

Разом з тим, перший віце-прем'єр зазначив, що середньоазійські країни скоротили поставки газу в Україну приблизно на 25 відсотків від необхідного об'єму.

Тим не менше, у разі перекриття за борги поставок російського газу Україні європейські споживачі не постраждають, заявив перший віце-прем'єр Російської Федерації Іванов.

В той же час, він висловив упевненість, що це питання "буде вирішено, і українська сторона заплатить свій борг".

Як повідомлялося раніше, перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов підтвердив, що у НАК «Нафтогаз України» дійсно є борги, які залишилися від діяльності попереднього уряду, проте «Нафтогаз України» готовий забезпечити повні розрахунки по боргах за умови підписання прямого контракту і відповідних документів з російським «Газпромом».

Турчинов також повідомив, що сьогодні до Москви для врегулювання ситуації навколо цього питання вирушило керівництво НАК «Нафтогаз України».

"Газпром" заявив, що може з 12 лютого припинити постачання російського газу в Україну. Згідно заяви компанії, за станом на 7 лютого в Україні "осіли" 1,5 млрд. куб. м російського газу і виникла заборгованість у розмірі 500 млн. дол.

Враховуючи, що постачання російського газу в Україну не передбачено балансом "Газпрому" на 2008 рік, для того, щоб воно могло бути продовжене, "Газпром" вимагає від української сторони терміново створити для цього юридичні підстави - підписати контракти і акти та невідкладно забезпечити повне погашення накопиченої заборгованості. Якщо цього зроблено не буде, "Газпром" обіцяє припинити постачання російського газу в Україну.

«Газпром» проінформував Європейську комісію про ситуацію з постачанням газу в Україну, через яку російський газ транзитом поставляється до країн Європи.

Від “Аратти”: ми навіть гадки не маємо не вірити у слова першого віце-прем'єра РФ Сергія Іванова в те, що саме Росія не постачає свого газу в Україну. В усякому разі ми впевнені, що російскому урядовцю це відомо краще, ніж нам.

Однак виникає питання: про які ж такі борги мовиться у офіційних заявах газпромівських діячів? Бо, навіть нам зрозуміло, якщо газу немає - немає й боргів. Проте, як виявилося вони є. Але не в України, із якої вимагають їхньої сплати, а у громадянина із українським паспортом на призвище Фірташ. І другого такого ж подєльніка на призвище Фурсін.

Як бачимо - усе стає на свої місця. Залишилося тільки з'ясувати: а чи уповноважували країни експортери Газпром на вибиання боргів, тобто, на рекет? Чи це банальна підстава шахраїв із українськими паспортами?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.