Президент Ющенко провів планову зустріч із прем'єром і спікером. Тема газу та візиту до Москви були головними

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.02.2008 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4619

Майбутній візит Президента до Москви та газові взаємини стали головними темами для керівництва держави.

Основними темами обговорення стали питання майбутнього візиту Глави держави до Російської Федерації та виконання домовленостей попереднього протоколу зустрічі перших осіб держави, повідомляє прес-служба.

Аналіз стану виконання рішень попереднього протоколу аналогічної зустрічі свідчить про те, що відповідно до них Урядом на засіданні Кабінету Міністрів України 6 лютого 2008 року знято з розгляду проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо питань приватизації».

Разом з тим, не надійшла інформація щодо відкликання фракціями демократичної коаліції проекту Постанови Верховної Ради «Про призначення членів наглядових рад Відкритого акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» та Державного експортно-імпортного банку України «Укрексімбанк» (реєстр. № 1422).

На часі має бути виконання також рішення попереднього протоколу зустрічі перших осіб держави щодо прийняття на найближчому засіданні Кабінету Міністрів України рішення про врегулювання ситуації на Запорізькому алюмінієвому комбінаті.

Президент також виніс на обговорення коло питань, що стануть предметом переговорів під час його візиту до Російської Федерації. Він наголосив, що важливим питанням порядку денного українсько-російських переговорів стануть взаємовідносини у газовій сфері.

«Це питання неодмінно постане в діалозі двох Президентів», – сказав Глава держави.

Президент України Віктор Ющенко наголошує на неприпустимості подальшого накопичення боргів НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ і наполягає на негайному врегулюванні проблемних аспектів у сфері газопостачання.

Про це повідомив сьогодні керівник президентського Секретаріату Віктор Балога після обговорення з Главою держави ситуації в енергетичному секторі країни.

За словами Балоги, на сьогодні «Нафтогаз» не розрахувався за паливо, яке поставлялося в Україну з жовтня минулого року і донині. На тлі запевнень уряду в намірах змінити схему забезпечення газом українських споживачів не укладено жодного контракту на газопостачання.

Керівник Секретаріату повідомив, що сьогодні провів телефонну розмову з керівником «Газпрому» Олексієм Міллером з приводу його телеграми на адресу Президента України. «Ми докладно обговорили аргументи, на яких наполягає російська сторона. Ігнорувати їх не можна, водночас є реальні можливості для швидкого вирішення спірних моментів. Щоправда, для успіху цієї справи потрібно повністю вилучити з неї політичну складову», – сказав Балога.

Він нагадав про неодноразові доручення Глави держави Прем’єр-міністру взяти під особистий контроль врегулювання проблемних аспектів у сфері газопостачання. «Ситуація склалася вельми серйозна, і виходити з неї треба якомога оперативніше».

Президент сьогодні заслухає звіт керівника уряду про вжиті заходи з нормалізації «газового питання» та план дій на ближчу перспективу. «Глава держави виступає за пошук такого способу постачання газу в Україну, який гарантував би належні обсяги, прийнятну ціну, прозору схему і відсутність будь-яких непорозумінь», – відзначив керівник Секретаріату.

Разом із тим, Секретаріат Президента підтвердив факти тиску на українське керівницво з боку Газпрому.

Про це заявив на брифінгу перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак

«Хочу нагадати, що НАК «Нафтогаз» не має жодних прямих стосунків з «Газпромом». Ось чому будь-які різкі заяви керівників Газпрому ми розцінюємо як певний тиск з тим, щоб розв’язати ситуацію з максимальною користю для цієї структури», - сказав Шлапак.

Він наголосив, що українська сторона неодноразово виходила з ініціативою побудувати прямі відносини між «Газпромом» і «Нафтогазом».

Шлапак також повідомив, що поки що немає конкретного рішення щодо газового питання.

«НАК «Нафтогаз» і УкрГазЕнерго не можуть дійти згоди щодо об’ємів і ціни газу, який відбирався в листопаді – грудні минулого року, а в січні виникла відповідна позиція і заява «Газпрому» щодо того, що в січні ми, виявляється, вже споживали певну суміш, а не середньо азійський газ», - сказав він.

Шлапак також спростував інформацію про те, що Президент проти того, щоб прибрати посередника у газових стосунках між «Газпромом» і «Нафтогазом».

«Президент жодного разу не говорив, що нам треба чи не треба прибирати будь-яку штучну компанію», - сказав Шлапак, додавши, що на думку Президента «змінювати правила» потрібно поступово.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.