Нафтогаз і Газпром вирішили, що фірташі на трубі - зайві

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 13.02.2008 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4632

Завтра будуть підписані перші документи щодо створення спільних підприємств російського ВАТ “Газпром” і НАК “Нафтогаз України”.

Про це у вівторок повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина за підсумками переговорів з керівництвом ВАТ «Газпром».

«На сьогоднішній день ми вилітаємо до Києва, щоб підготувати перший платіж, який доручив провести Президент. І у четвер ми повертаємося в «Газпром», щоб підписати деякі документи по спільній діяльності», - сказав він.

При цьому глава «Нафтогазу» пояснив, що «це робочі документи, які дозволять далі «Нафтогазу» і «Газпрому» працювати на прямих відносинах».

«Сьогоднішнє рішення – це виведення «Нафтогазу» і «Газпрому» на прямі відносини. Це діалог між двома державними компаніями... У нас прибрані всі питання», - заявив Дубина.

Також глава «Нафтогазу» підтвердив, що спільні підприємства між «Нафтогазом» і «Газпромом» будуть створені на паритетній основі – 50 на 50. Дубина пообіцяв, що всі подробиці він повідомить пізніше.

Як повідомлялося раніше, на переговорах в Москві, які у вівторок проводили Президенти України і РФ Віктор Ющенко і Володимир Путін, а також - глава НАК «Нафтогаз України» Дубина і глава ВАТ «Газпром» Олексій Міллер, домовилися змінити оператора поставок імпортного природного газу до України. Замість RosUkrEnergo - СП «Газпрому» з українськими бізнесменами - оператором буде створене на паритетних началах спільне підприємство «Газпрому» і НАК «Нафтогаз України». Збутом газу на українському ринку займатиметься також СП цих двох компаній. Зараз цим займається УкрГаз-Енерго - СП RosUkrEnergo і Нафтогазу.

Як сказав Міллер, «створюється нова структура поставок газу, що імпортується до України. Ця схема припускає створення нової збутової компанії по імпорту газу на територію України. Ця компанія буде створена в процентному співвідношенні 50 на 50. 50% в цій компанії одержить безпосередньо компанія "Газпром" і 50 інших відсотків одержить компанія НАК Нафтогаз України». Також створюється нова збутова компанія для торгівлі газом на внутрішньому ринку України. Ця компанія буде створена також на паритетній основі: 50% цієї компанії безпосередньо одержить компанія "Газпром" і 50 інших відсотків одержить компанія НАК Нафтогаз України», - додав Міллер.

Президенти України і Росії домовилися, що Україна, починаючи з 14 лютого, почне гасити «газові» борги за листопад-грудень 2007 року.

Раніше «Газпром» заявив, що заборгованість України за поставлений російський газ з 1 січня 2008 р. наближається до 500 млн. дол., а загальний прострочений борг по поставках газу досяг вже 1,5 млрд. дол.

Від “Аратти”: уважно перечитавши інформацію від нового очільника Нафтогазу ми довго намагалися зрозуміти, а в чому, власне, різниця нової схеми? Фактично все залишається як і було: українська держава не є власником придбаного нею газу і він перепродаватиметься у долі із тими, в кого цей газ вже закуплено.

Як відомо, ця схема, запроваджена патріотом Кремля Януковичем довела до банкрутства Нафтогаз. І не варто тішити себе ілюзією, що нова схема сприятиме фінансовому оздоровленню підприємства.

Хіба що Фірташа і Фурсіна викреслили із поляни. Так вони вже і так на халявчика накосили бабла нємєряно, краще ніж на городі див у країні дурнів.

І це все пан Ющенко називає проукраїнською політикою?

Дуже б хотіли помилитися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.