Балога у законопроекті побачив ширку. Щось надто часто він її у всьому бачить

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.02.2008 15:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4634

За версією Балоги коаліція і опозиція спільно не можуть підтримати жоден законопроект. Він в цьому бачить спотворення волі вибоців. А хіба виборці голосували за війну?

Коментуючи прийняття Верховною Радою у першому читанні законопроекту про придбання товарів і послуг за державні кошти, керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога висловив сподівання, що при доопрацюванні цього документа в нього будуть внесені суттєві зміни, які ліквідують можливості для корупції та зловживань при здійсненні тендерних процедур, повідомляє прес-служба.

Він нагадав, що Глава держави пропонував істотно змінити функції Тендерної палати, скасувати спеціальну міжвідомчу комісію та запровадити механізм громадського контролю, що в сукупності давало б змогу проводити держзакупівлі за прозорими правилами.

«Без сумніву, в цій сфері слід остаточно навести лад, потрібні рішучі і негайні зміни. Однак вчорашнє результативне голосування фракцій БЮТ, Партії регіонів і комуністів за законопроект, який зберігає і розвиває можливості для нових корупційних оборудок, лише робить ще густішою «тінь» у тендерах. Треба чітко усвідомлювати: схвалений у першому читанні проект закону не тільки не вирішує проблем, а навпаки – поглиблює їх».

Керівник Секретаріату заявив, що у разі остаточного прийняття закону Президент не підпише його. «Підпису Віктора Ющенка під цим документом не буде за жодних умов. Глава держави ніколи не благословить зловживань і темних маніпуляцій із державними коштами. Він розраховував, що новий парламент наведе порядок у держзакупівлях, однак фракція БЮТ, яка з мотивів особистої зацікавленості проголосувала за відверто корупційний законопроект, завдала удару по цих сподіваннях».

Балога припустив, що у разі прийняття закону про держзакупівлі в цілому і ветування його Президентом у Верховній Раді може проявитися нова політична конфігурація. Адже для подолання президентського вето потрібно щонайменше 300 голосів народних депутатів, які можуть забезпечити тільки фракції БЮТ, ПР і комуністів, оскільки фракції блоку «Наша Україна – Народна самооборона» і блоку Литвина не підтримали законопроект у першому читанні.

«Щонайменше третє спільне голосування «бютівців» і «регіоналів», очевидно, слід буде розцінювати як фактичне оформлення та підтвердження нового формату коаліції. Такий крутий віраж у розстановці парламентських сил означатиме, що де-факто більшість у ВР не відповідає коаліційній угоді. Також спотворюється волевиявлення виборців, які голосували за майбутню коаліцію між БЮТ і «НУ–НС». Наслідки усіх цих нових обставин прогнозувати важко», – сказав керівник Секретаріату.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.