Президет Ющенко хоче створити прозорий газовий ринок. Поступово

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.02.2008 18:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4639

Але наразі, схема залишатиметься складною і заплутаною, поки діятимуть старі контракти.

Робоча група НАК «Нафтогаз України» та «Газпрому», про створення якої було досягнуто домовленості під час візиту Президента України Віктора Ющенка до Російської Федерації, має зосередити свою увагу на адаптації існуючої контрактної бази газового ринку «до формування найбільш прямих – без посередників, або з мінімальною кількістю посередників» відносин України та Росії у газовій сфері.

Про це заявив сьогодні Президент України в інтерв’ю журналістам у Москві.

Коментуючи ситуацію на газовому ринку, Президент наголосив, що відповідно до досягнутих учора домовленостей, Україна розрахується з Росією за поставлений у 2007 році газ за минулорічною ціною.

«Розрахунки за 2007 рік будуть проведені українською стороною виключно за цінами 2007 року. Та різниця, яка сформувалася на рівні приблизно 150 мільйонів доларів, не відповідає обставинам контрактів, умовам тощо»,– сказав Віктор Ющенко.

За словами Президента, відповідно до домовленостей, контрактна ціна на газ для України у 2008 році залишається на рівні 179 доларів США за одну тисячу кубометрів газу.

Крім того, зазначив він, українська сторона пропонує повернутися до рішень 2006 року щодо діяльності «Укргазенерго», відповідно до яких цій структурі передається не більше 5 мільярдів кубометрів для роботи в індустріальному секторі.

«Якщо ця концепція вдається, звісно тоді «РосУкрЕнерго» укладає прямий контракт поставки з НАК «Нафтогаз України» на 2008 рік», – наголосив Ющенко. Він додав, що у даному питанні є один проблемний момент. Йдеться про вже існуючу контрактну базу, яка сформована під нинішню структуру газового ринку. «Дуже важливо, щоб жодна з сторін – чи НАК «Нафтогаз України», чи українська промисловість, чи «Газпром» – не отримали обставин гірших, ніж того передбачає діюча контрактна база», – наголосив Ющенко.

Саме тому, підкреслив Президент, мета робочої групи НАК «Нафтогаз України» та «Газпрому» – «узгодити позицію з власниками контрактів», а з іншої сторони – забезпечити структурну оптимізацію газового ринку.

«Я виходжу з того, що це питання на рівні експертів відповідно НАК «Нафтогаз України» та «Газпрому» буде опрацьоване. Пройдемо механізм узгодження, певного політичного акцепту, домовленості, і таким чином ми можемо вийти на нову версію оптимізації газових відносин між Росією, Україною і країнами Середньої Азії», – сказав Ющенко. На його переконання, сьогодні сторони мають «хорошу нагоду» проаналізувати ці відносини найефективнішим чином.

«Я б дуже хотів, щоб ця робота, як і домовлено було на вищому рівні, сьогодні активно продовжувалася, щоб ми не гаяли часу», – наголосив Президент.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.